open-navfaktor-logo
search
Nakon tri mjeseca
Presuda za respiratore konačno dostavljena strankama, iz Suda odbacili navode da ju je Perić odbio potpisati
Mnogo prašine podiglo se proteklih mjeseci nakon što je Sud Bosne i Hercegovine izrekao prvostepenu, nepravomoćnu presudu u predmetu "Fadil Novalić i drugi", javnosti poznatiji po kolokvijalnom nazivu "Repiratori".
14.07.2023. u 18:59
get url
text

Presuda u ovom predmetu izrečena je 5. aprila, a pismeni otpravak presude stranke u postupku primile su tek prošle sedmice.

VEZANI TEKST - Branko Perić saopćio da ga "tužilačko-medijska mafija" želi i krivično sankcionirati zbog iznošenja mišljenja

Prvostepenom presudom bivši federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, te Fikret Hodžić, vlasnik firme FH Srebrena malina, osuđeni su na ukupno 15 godina zatvora zbog sporne nabavke 100 respiratora ACM 812 A za 10,5 miliona KM. Bivša dopremijerka FBiH Jelka Milićević oslobođena je optužbi.

Presudu je izreklo tročlano Sudsko vijeće koje su činile sudije Branko Perić, kao predsjedavajući, te sudije članovi Vijeća Braco Stupar i Goran Radević.

Odluka je donesena preglasavanjem sudije Perića, koji je bio za oslobađajuću presudu, te je on izdvojio svoje mišljenje, a što je kasnije problematizirano, te je protiv sudije Perića pokrenut disciplinski postupak zbog javno izdvojenog mišljenja.

VEZANI TEKST - Presuda za "Respiratore" još nije napisana, sudija Radević dvaput tražio produženje roka

Nakon što je presuda izrečena, za njenu izradu bio je zadužen sudija Goran Radević. Kako je Faktor ranije pisao, Radević nije uspio izraditi presudu u uobičajenim rokovima, te je u dva navrata od predsjednika Suda BiH Ranka Debevca tražio produženje roka za izradu presude.

Nina Karačić, koja je uz advokaticu Vasviju Vidović zastupala Novalića u ovom predmetu, potvrdila nam je jutros da je njihova advokatska kancelarija prošle sedmice konačno i primila presudu.

- Mogu potvrditi da smo dobili dvije koverte. U jednoj je bila presuda, a u drugoj izdvojeno mišljenje sudije Perića - kazala je Karačić za Faktor.

Prethodnih dana u medijima je ponovo problematizirano to što je sudija Perić strankama u postupku dostavio izdvojeno mišljenje, te je navedeno i kako je on "odbio potpisati osuđujuću presudu".

Karačić nam je kazala da je presudu zaista potpisao sudija Braco Stupar, ali da njima nije poznato zbog čega presudu nije potpisao sudija Perić, kao predsjednik Sudskog vijeća.

- Nas to i ne zanima, to je stvar Suda, nas zanima šta je navedeno u presudi kako bismo pripremili žalbu, na kojoj već radimo - kazala je Karačić.

Pojašnjenje smo tražili i od Suda Bosne i Hercegovine. U zvaničnom odgovoru na naš upit iz Suda su naveli kako je presuda otpremljena strankama i braniocima 31. juna.

VEZANI TEKST - Perić nije bio za osudu Novalića i drugih, spomenuo Ambasadu SAD-a i medijski teror sa "centrom u jednom dnevnom listu"

U odgovoru su naveli i kako nisu tačne medijske informacije da sudija Perić nije želio potpisati presudu.

- Nisu tačne medijske informacije da je sudija Branko Perić odbio potpisati presudu. Sudsko vijeće je razmatralo pitanje potpisivanja presude s obzirom na to da zakonodavac nije razmatrao situaciju kada predsjednik vijeća izdvoji svoje mišljenje. Vijeće je zauzelo pravni stav da nije logično da predsjednik vijeća potpisuje presudu koju nije podržao i koju će pisati sudije koje su glasale za većinsku odluku. Jednoglasnom odlukom vijeća odlučeno je da presudu potpiše i član vijeća Braco Stupar, što je on i učinio. Odluka o potpisivanju presude ni na koji način nije utjecala na pravičnost suđenja i donošenje presude - naveli su u odgovoru na naš upit iz Suda.

Iz Suda su potvrdili i da je tačno da je sudija Perić izdao naredbu da se uz presudu strankama i braniocima dostavi i njegovo izdvojeno mišljenje, "s obzirom na to da ga je u specifičnim okolnostima slučaja javno obrazložio i na pretresu za objavljivanje presude".

- Zakonodavac nije precizirao na koji način se obrazlaže presuda nakon objavljivanja, niti se u procesnim odredbama koje se odnose na objavljivanje spominje izdvojeno mišljenje. Sudija Perić je smatrao da je izdvojeno mišljenje sastavni dio presude i da stranke imaju pravo da znaju razloge za izdvajanje mišljenja - naveli su iz Suda.

VEZANI TEKST - Branko Perić, sudija "u svom filmu", šta naumi, to i kaže: Strancima u ovoj zemlji u vlasti trebaju korumpirani

Zakon o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, o čemu smo i ranije pisali, ne poznaje izdvojeno sudijsko mišljenje, ali ga eksplicitno ni ne zabranjuje. Stoga će u svakom slučaju biti zanimljivo pratiti kakav stav će zauzeti disciplinska komisija VSTV-a koja će odlučivati o disciplinskoj tužbi protiv sudije Perića, a posebno kada se uzme u obzir da je izdvojeno sudijsko mišljenje poznato u praksi Haškog tribunala, ali i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kao najviših pravosudnih inastanci u ovom dijelu svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.