open-navfaktor-logo
search
Rušenje ustavnog poretka
Pretresi Dodikovih koalicionih partnera: SIPA izuzima dokumentaciju iz NDP-a i NPS-a
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su obavili pretrese u prostorijama stranaka koje učestvuju u vlasti u RS-u, Narodne partije Srpske (NPS) Darka Banjca i Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragana Čavića.
22.12.2021. u 11:33
get url
text

Banjac i Čavić su koalicioni partneri Milorada Dodika, a u sklopu istrage u predmetu "rušenje ustavnog poretka BiH", inspektori SIPA-e su iz stranačkih prostorija izuzeli određenu dokumentaciju.

Informaciju o pretresima potvrdili su predsjednici dvije stranke, Banjac na svom Twitter profilu, dok je Čavić saoćio da su jučer u popodnevnim satima, nakon telefonske najave, u prostorije NDP-a u Banjoj Luci došli inspektori SIPA-e sa zahtjevom za izuzimanje dokumentacije i saslušanje predsjednika, generalnog sekretara i sekretara NDP-a.

- Ovu aktivnost će nastaviti u četvrtak, a sprovodi se po nalogu Tužilaštva BiH uz odobrenje Suda BiH, po formiranom predmetu u vezi sa odlukama Narodne skupštine RS-a od 10.12.2021. godine kada su razmatrane Informacije i usvojeni zaključci u vezi s prijenosom nadležnosti sa RS-a na nivo BiH – saopćeno je iz NDP-a.

Istakli su da je "BiH ušla u novu fazu brutalnih aktivnosti bošnjačkih političkih i pravosudnih aktera koji ne biraju sredstva da pokušaju unitaristički disciplinovati političke predstavnike Srba da silom prihvate njihov koncept države Bošnjaka sa etničkim manjinama Srba, Hrvata i ostalih".

- Ustavni sud BiH je, uz sudije tog suda Seadu Palavrić i Mirsada Ćemana, doskora bivše visoke funkcionere SDA, bez dileme postao instrument za otimanje nadležnosti RS-a. Također, Tužilaštvo i Sud BiH su, uz brojne bivše funkcionere SDA i drugih bošnjačkih stranaka u svojim redovima, postali instrument za disciplinovanje, hapšenje i presuđivanje politički nepodobnih Srba, protivnika unitarizacije BiH i razvlašćivanja entiteta mimo Ustava BiH – saopćeno je iz NDP-a.

Poručeno je da je rad Narodne skupštine RS-a, njene odluke, način njihovog donošenja, stupanja na snagu, učešće izabranih narodnih predstavnika, kao i sve ostalo, "zakonita i ustavom određena aktivnost zakonodavne vlasti koju ni na jedan način ne može i ne smije sprečavati, zastrašivati, prijetiti ili onemogućavati sudska vlast".

- A ona to čini po političkom nalogu ujedinjene bošnjačke političke elite. Odbacujemo politički motivisane izmišljene procese i sudske progone i poručujemo da ćemo nastaviti djelovati slobodno i na zakonit i ustavan način u radu Narodne skupštine RS-a i u interesu RS-a i svih njenih konstitutivnih naroda i građana – naveli su iz NDP-a.

Banjac je na Twitteru jučer kratko napisao "Bila SIPA. Idemo dalje. Neka svako radi svoj posao. Republika Srpska nema straha!".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.