open-navfaktor-logo
search
Udar na državu BiH
Preuzeo secesionističku palicu: Hoće li Tužilaštvo BiH i OHR reagovati na Viškovićeve opasne najave?
U danima kada je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt konačno počeo koristiti bonska ovlaštenja suspendovavši zakon o imovini bh. entiteta Republika Srpska te sankcija Ujedinjenog Kraljevstva članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici RS-a Željki Cvijanović zbog njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti BiH, secesionističku palicu u Banjoj Luci pomalo preuzima Radovan Višković, predsjednik entitetske vlade. 
13.04.2022. u 13:00
get url
text

VEZANI TEKST - Višković: Vlada RS-a će do 10. juna predložiti nova zakonska rješenja o vraćanju nadležnosti

Višković je najprije u ponedjeljak, još prije glasanja na posebnoj sjednici u Narodnoj skupštini RS-a o Dodikovom vetu na odluke Predsjedništva BiH najavio, preciznije, zaprijetio kako će "izdati naredbu da učenici iz RS-a ne učestvuju u međunarodnom testiranju".

Među njima su i tri odluke koje se odnose na međunarodno istraživanje kompjuterske i informatičke pismenosti, o učenju i podučavanju, te trendova o znanju matematike i prirodnih nauka učenika u BiH.

- Nećemo učestvovati u ovom projektu. Eto vam testirajte, eto vam igrajte se... Mi tražimo vidljivost RS-a - poručio je Višković.

Ova njegova najava posebno je zanimljiva u smislu da Vlada RS-a neće poštovati volju NSRS-a jer nije bilo dvotrećinske većine, zbog neslaganja opozicije iz reda srpskih stranaka. Očito se Višković vodi Dodikovom tezom da se pita samo Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).    

VEZANI TEKST - Višković: Ako ne bude podrške Dodikovom vetu, naredit ćemo da učenici iz RS-a ne učestvuju u testiranju

Dan kasnije, sa skupštinske govornice je najavio kako će do 10. juna predložiti nova zakonska rješenja o vraćanju nadležnosti u oblasti Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i indirektnih poreza. 

Danas je, pak, Višković poručio kako je "pitanje nepokretne imovine riješeno potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i nijedna nelegalna odluka nelegalnog postavljenog stranog činovnika ne može promijeniti činjenicu da RS ima ustavno i zdravorazumsko pravo da slobodno raspolaže svojom imovinom".

- Predlaganjem, a poslije toga i usvajanjem Zakona o nepokretnoj imovini, RS samo potvrđuje ono što je zapisano u Dejtonu, da je nepokretna imovina na teritoriji RS njeno vlasništvo, a ne BiH, na koje se sada nelegalno pokušava prenijeti to pravo – naglasio je Višković.

Najavljeno nepoštovanje odluka Ureda visokog predstavnika (OHR) i Predsjedništva BiH nastavak je udara na ustavni poredak države, zbog čega reakcija međunarodne zajednice mora biti jasna i konkretna.  

Jer u pitanju su otvoreni antidržavni potezi entitetskih organa kojim se podriva BiH.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.