open-navfaktor-logo
search
Uočena odstupanja
Preventivni pregledi u školama ZDK: Osnovci najviše problema imaju sa težinom, stopalima i kičmom
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je četiri posljednja mjeseca protekle godine provodio screening preglede u cilju ranog otkrivanja poremećaja vida, sluha, lokomotornog sistema (LMS), kao i antropometrijska mjerenja u osnovnim školama na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).
17.01.2024. u 09:15
get url
text

Pregledi učenika drugih, šestih i osmih razreda su provođeni u prostorijama osnovnih škola timovi Službe za školsku higijenu u sklopu preventivnih aktivnosti Instituta.

Vid je pregledan kod 1.918, sluh kod 2.020, a funkcioniranje lokomotornog sistema kod 2.207 učenika drugih razreda škola u ZDK.

Što se tiče procenta onih koji su upućeni na dalju dijagnostičku obradu, među učenicima drugih razreda zbog vida je njih 7,8 posto, dok je već 5,1 posto učenika već bilo pod nekom ljekarskom terapijom ili intervencijom (naočale, sočiva).

Sa sluhom su detektirani problemi kod njih 2,4 posto, a s lokomotornim sistemom određene nedosljednosti ima čak 35,2 posto djece.

Zabrinjava podatak da je 542 djece upućeno na dalju dijagnostiku zbog stopala, 214 zbog kičmenog stuba, a 38 zbog grudnog koša. Već u drugom razredu kod gotovo 600 učenika je zabilježena prekomjerna težina ili gojaznost, a kod gotovo 100 učenika pothranjenost, navodi se iz Instituta.

U šestim razredima pregledan je lokomotorni sistem (kičma, stopala..) kod 1.410 učenika, a svaki treći (33,3 posto) je proslijeđen specijalistima na dalje pretrage. I u ovoj generaciji kod kod više od 520 djece je zabilježena gojaznost ili prekomjerna težina s jedne ili pothranjenost s druge strane.

Među učenicima osmih razreda pregledima vida je obuhvaćeno 1.836 učenika, a kod njih 5,4 posto je otkriven problem zbog kojeg su upućeni na dalju dijagnostičku obradu, dok je čak 9 posto već ranije tretirano ljekarskim intervencijama (naočale, sočiva). Sluh je kontrolisan kod 2.043 učenika i njih 1,3 posto ima određene probleme. I kod ove populacije više od 660 učenika ima prekomjernu težinu, gojaznost ili pothranjenost.

Svi učenici kod kojih je uočeno odstupanje od uobičajenih vrijednosti upućeni su na dalju dijagnostičku obradu u primarnu zdravstvenu zaštitu.

U nastavku školske godine, u drugom polugodištu biće nastavljeni ovi, ali i započeti pregledi u sklopu screeninga za rano otkrivanje poremećaja lokomotornog sistema i antropometrijskog mjerenja učenika prvih razreda u svim srednjim školama na području ZDK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.