open-navfaktor-logo
search
Kampanja pred izbore
Preventivni pregledi: Vranić želi da svako ko se prijavi stekne dojam da ministar lično brine o njemu
Pompezno najavljeni projekat preventivnih pregleda Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo već od samog početka prati veliki broj nelogičnosti i problema, a sam ministar Haris Vranić o tome ne da progovariti ni riječi, piše Jasmina Biščević Tokić (SDA), kantonalna zastupnica.
15.08.2022. u 11:37
get url
text

-Ponovo dokazuje Ministar Vranić da kada je on režiser projekta, da projekti koji bi trebali biti hvale vrijedni ne mogu proći bez manjeg ili većeg skandala i bespotrebnog frustriranja građana Kantona Sarajevo - piše na svom Faceboouk profilu Biščević Tokić i pojašnjava:

- Na samom početku, nakon osude javnosti zbog postavljene dobne granice od 50 do 65 godina, Vranić je shvatio da hitno mora smanjiti donju dobnu granica za preglede sa 50 na 40 godina jer su desetine uglavnom sugrađanki protestvovale zbog besmisleno visoko postavljene donje dobne granice i nemogućnsoti dobivalja termina za pregled. Svakako za to se nije izvinuo građankama, već je u svom stilu u javnosti samo sve prešutio, a interno krivicu prebacivao na druge učesnike u projektu.

Kada je ovaj projekat i način njegove realizacije dospio u javnost, ekspertima iz oblasti javnog zdravstva (koji su za razliku od Vranića), školovani da vode ovakve projekte, ostalo je potpuno nejasno zašto se pacijenti sami moraju registrovati putem web stranice za preventivne preglede.

Na taj način u nepovoljan položaj se dovode građani i građanke Kantona Sarajvo sa slabijim tehničkim vještinama, kao i osobe koje ne znaju dobro koristiti informacione tehnologije ili ne koriste svakodnevno internet, a koje baš kao i sve druge su potencijalna meta karcinom čija prevencija bi se ovim projektom trebala postići. Ovim su pogođeni posebno građani slabijeg imovinskog stanja ili osobe u stanju socijalne potrebe, koji često ni nemaju pristup internetu.

Prema stručnoj doktrini iz ove oblasti, ne bi smjela postojati samoregistracija pacijenata, već bi prema jednom pristupu, pacijente za preventivne preglede trebali prijavljivati njihovi ljekari porodične medicine ili druga stručna osoblja. Prema drugom pristupu, osobe se pozivaju nasumično iz elektronske evidencija informacionog sistema, ukoliko ispunjavaju starosne i druge kriterije definisane ciljanim preventivnim projektom. Zašto se ministar Vranić odlučio da uvodi neke nove "doktrine" i od građana Kantona Sarajevo da pravi eksperiment, ostaje tek da se vidi i utvrdi.

Ali tu nije kraj svim iznenađenjima, jer ako ste se ipak registrovali za preventivni program, putem SMS-a ćete dobiti interesantnu poruku upitne gramatičke i semantičke tačnosti sa sadržajem "Uspjesno ste se registrovali-u narednih sedam dana mozete ocekivati poziv za dogovor o terminu vaseg pregleda", nespretno potpisanu "Ministar zdravstva KS Profesor dr Haris Vranić".

Šta bi ovo sve trebalo da znači?

Valjda na ovaj način ministar Vranić želi da svaki od registrovanih kandidata za preventivne preglede, koji je ujedno i potencijalni glasač na predstojećim Općim izborima, stekne dojam da se ministar brine o njemu, pa da će ga valjda on lično nazvati, pa potom mu zakazati termin, pa ako treba i pregledati i to sve za pacijenta besplatno. 

VEZANI TEKST - Kad se budžetski novac nađe uz logo i slogan stranke: Funkcioneri koriste institucije za predizbornu promociju

Naravno, i plaćanje usluge pregelda će ministar regulisati, ali svakako ne od svog novca, već naravno iz budžeta, "od državnih para" tj. novca svih građana.

Poput svojih koalicionih kolega, želi i Vranić da građani misle da se on zaista o njima lično brine, ni manje ni više nego budžetskih parama, a da se onda građani njemu oduže glasom na predstojećim izborima. Nije to ništa novo kada je politika Trojke u pitanju, a upravo je portal Faktor o tome nedavno pisao u članku "Kad se budžetski novac nađe uz logo i slogan stranke: Funkcioneri koriste institucije za predizbornu promociju".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.