open-navfaktor-logo
search
Predsjednik KO SDA
Prevljak: Sarajevo nikad nije bilo srpsko, već zajedničko i multietničko
Predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo Fikret Prevljak kazao je da su historijski netačne teze Milorada Dodika o "čistim srpskim općinama" u Sarajevu, te da predstavljaju izraz namjerno iskrivljene svijesti.
26.08.2020. u 14:41
get url
text

- Sarajevo ni u jednoj svojoj općini, ali i kao cjelina, nikada nije bilo "čisto" srpsko, već je odvajkada bilo multietničko, te je pripadalo svima, i Bošnjacima, i Hrvatima i Srbima, i Jevrejima i svim drugim bh. narodima. Zbog toga su ga sarajevski jevreji i nazvali "Malim Jerusalemom" – kazao je Prevljak.

VEZANI TEKST - Dodik: Srpski narod je nezadovoljan u BiH, izgubili smo Sarajevo, a Bošnjaci žele uništiti RS

Podsjetio je da je u protekloj agresiji na BiH grad odbranjen herojskim naporom njegovih stanovnika, na čelu sa pripadnicima Armije Republike BiH koju su u velikom broju činili i Srbi.

- I želim da kažem da sam lično ponosan što sam komandovao brigadom koja je branila Sarajevo, a u kojoj su bili i Srbi I Hrvati – istaknuo je Prevljak.

Teze o "čistim srpskim područjima" je nazvao lažnim, te je kazao da su one bile temelj zločinačke ideologije Radovana Karadžića, koja je dovela do agresije na BiH i nesrpski živalj u njoj, ali se, dodaje Prevljak, na koncu okrenula i protiv samog srpskog naroda, tjerajući sarajevske Srbe da napuste Sarajevo.

- Svi se dobro sjećamo kako su Krajišnikove i Karadžićeve bande u februaru i martu 1996. na Grbavici i Ilidži palile kuće onih Srba koji nisu htjeli da napuste ognjišta svojih predaka. Odbrana Sarajeva tokom agresije i očuvanje njegove cjelovitosti u Dejtonu jeste pobjeda i glavnog grada i države BiH. Dodik može da se s tim u vezi osjeća kao gubitnik, jer planovi Karadžića i Mladića da pokore i podijele Sarajevo nisu uspjeli, ali mu lažiranje historijskih činjenica neće pomoći – zaključio je Prevljak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.