open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Preživjele žrtve: Krajišnik je bio dvostruki zločinac, i za srpski i za bošnjački narod
Nakon vijesti o smrti osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika, uslijedile su brojne reakcije, među kojima i one predstavnika preživjelih žrtava. Osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik preminuo je jutros u Banjoj Luci u 75. godini od posljedica infekcije koronavirusom.
15.09.2020. u 11:06
get url
text

Predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida Murat Tahirović je, komentirajući smrt osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika, kazao da je on bio dio tima koji je napravio veliku štetu Bosni i Hercegovini te da će njegovi zločini ostati zapisani u historiji.

- Osuđen je za ratne zločine i bit će upamćen kao ratni zločinac - istakao je Tahirović Za Fenu.

Predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić je kazala kako je "on bio dvostruki zločinac, i za srpski i za bošnjački narod".

- Meni je žao što je umro, trebao je da živi 100 godina i da živi sa svojim zločinom, da spava sa zločinom i da se budi sa zločinom, da mu uvijek dolaze na oči naša djeca - kazala je Feni Subašić.

Genocidnom duhu Karadžića dao strukturu i pečat

Ona je naglasila da "Krajišnik nije samo zločinac za majke Srebrenice, nego i za majke Srpkinje".

- Natjerao je mnoge majke da moraju napustiti svoje domove i da idu u kolektivne smještaje i da se i danas poslije 25 godina pate. On je dvostruki zločinac i za svoj narod i za bošnjački narod - smatra Subašić.

- Momčilo Krajišnik je jedan od ideologa i kreatora zla koje se dešavalo 90-ih godina i jedan od najbližih saradnika Radova Karadžića. Krajišnik i Karadžić su unesrećili desetine hiljada nevinih osoba u BiH - kazao je Feni predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992 - 1995. godine Fikret Grabovica.

Grabovica je kazao kako su oni unesrećili i svoj narod i kako će se "dugo osjećati posljedice njihove bolesne ideje".

- Ja ne radujem ničijoj smrti, međutim Krajišnik je zaslužio prije toga i mnogo veću kaznu - kazao je Grabovica.

Fazila Efendić, predsjednica udruženja "Majke Srebrenice", smatra da je ratni zločinac Momčilo Krajišnik iza sebe ostavio podmladak koji i dalje truje narod.

- To što je umro, kao jedinka, nije ni radost ni žalost, a iza sebe je ostavio ono što nije dobro za ljudski rod - mržnju, netrpeljivost... Da to umre, pa da se radujemo. Krajišnik je među prvim koji su se vodili idejom Slobodana Miloševića da nestanu muslimani na ovim prostorima, da proširi Srbiju - kazala je Efendić, piše Anadolija.

Nažalost, istakla je, "Krajišnik je iza sebe ostavio podmladak koji i dalje truje narod".

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić je kazao da je Krajišnik čovjek koji je genocidnom duhu Radovana Karadžića dao strukturu, protokol, pečat, organizaciju.

VEZANI TEKST - Umro ratni zločinac Momčilo Krajišnik 

- Ako postoji neko za koga možemo reći da je suodgovoran za genocid nad Bošnjacima sa Radovanom Karadžićem, onda je to Momčilo Krajišnik - kazao je Feni Suljagić.

On je naglasio kako je "Krajišnik osuđen za zločine protiv čovječosti te da je u presudi protiv njega Haški tribunal utvrdio da djela za koja je on osuđen sadrže takozvani actus reus genocida, ali da mu tobože nisu mogli dokazati namjeru".

- Momčilo Krajišnik je između 1991. i 1996. godine predsjedavao Skupštinom bosanskih Srba. To je forum apsolutno jedinstven u historiji sličnih događaja po tome što je na njemu u vrlo demokratskom duhu i vrlo demokratskoj debati odlučeno da jedan narod bude fizički uništen, odnosno iskorijenjen - istakao je Suljagić.

Historičar Husnija Kamberović je komentirajući smrt osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika kazao da će iza tog političara ostati samo sudske presude koje ga svrstavaju na tamniju stranu te da će vrijeme koje dolazi to još više naglasiti. Smatra da je Krajišnik bio vrlo uporan političar te da je njegova pojava nagovještavala beskrupuloznog čovjeka, što se, mišljenja je on, moglo vidjeti po načinu vođenja sjednica Skupštine BiH.

Hladnokrvnošću iscrpljivao političke protivnike

- Vidjelo se da on zna koristiti sve mehanizme za blokade, svojom upornošću i hladnokrvnošću je iscrpljivao političke protivnike - kazao je za Fenu Kamberović.

Naglasio je da je Krajišnik djelovao isključivo kao stranački kadar SDS-a te da se 'krio' iza interesa srpskog naroda.

Istakao je da se Krajišnik otvoreno u svojoj političkoj filozofiji zalagao za stvaranje velike srpske nacionalne države na Balkanu, te da je početkom 1992. godine na sjednici Skupštine BiH otvoreno izjavio da "nama ne treba nikakva starudija, koja nikome neće biti prihvatljiva", misleći pri tom na Jugoslaviju.

- Za njega je bila prihvatljiva samo Jugoslavija kao srpska država i tada je otvoreno rekao da njega ne interesuju ni muslimani u BiH, već samo srpski narod. Krajišnik je bio taj koji je pročitao Šest strateških ciljeva srpskog naroda iz maja 1992. godine za koje je čak i Ratko Mladić na toj sjednici rekao da predstavljaju neku vrstu genocida. Za muslimane je znao reći da su neka vjerska skupina turske orijentacije, nevjernici, narod koji nije narod i tako dalje - kazao je Kamberović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.