open-navfaktor-logo
search
Značajan projekt
Pri kraju pripreme za otvorenje izložbe "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne"
U toku su finalne pripreme za svečano otvorenje izložbe "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne", koje će biti održano 11. oktobra.
29.09.2023. u 14:58
get url
text

Direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Dževad Hodžić ukazao je na značaj ovog projekta, naglasivši da po svojim obrazovnim, kulturnim, i ukupnim društvenim ciljevima predstavlja veliki iskorak Islamske zajednice.

- Nikada ranije nismo imali ovako veliku i obuhvatnu izložbu. Mislim da je ovo najveća i najznačajnija izložba ikada postavljena, neuporediva sa bilo kojom drugom, i nisam siguran da će se ni u skorijoj budućnosti nešto ovakvo ponoviti. Prvi put u ovim razmjerima i sadržajima našoj i međunarodnoj javnosti predstavljamo kulturne svjetove islama Bosne.

Izložba je značajna po tome što će jedan dio njenih eksponata biti početni fundus muzeja islamske kulture i umjetnosti, koji će, prema već donesenoj odluci Rijaseta, biti pokrenut od naredne godine. Izložba je važna da je vidimo mi sami, ali je važna i zbog toga da nas vide drugi - kakvi smo, kakvi smo bili, koje su odlike islamske kulture i civilizacije, naše otvorenosti, da i Evropa i svijet vide da islam i muslimani u Bosni svojim kulturnim naslijeđem i duhovnim habitusom mogu biti samo bogatstvo Evrope, nikako prepreka - izjavio je Hodžić.

Dževad Hodžić (FOTO: Mina)

Kako je kazao u Galeriji Collegium artisticum, gdje će biti postavljena izložba, rade brojni timovi - kustoski, producentski, dizajnerski, scenografski, a kako bi do 11. oktobra sve bilo spremno.

- Imamo još puno posla. Timovi rade 24 sata. Nakon gotovo dvije godine istraživačkih i pripremnih poslova, prije mjesec dana smo ušli u fazu realizacije izložbe kada uvodimo i druge, majstore, tehničare, stolare i slično. Termini se pomjeraju, ne ovisi sve o nama, ali sve ide svojim tokom - kazao je on.

FOTO: Mina

Aida Abadžić-Hodžić, autor koncepta, kustos i voditelj istraživačkog tima projekta "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne", ukazala je na činjenicu da je riječ o izložbi vrlo raznovrsne produkcije.

- Montiraju se i video zidovi, posebne projekcije, arhivske ali i terenske fotografije, etno i arheološka građa. U ovim danima do izložbe ćemo intenzivno dočekivati materijal koji nam dolazi iz različitih muzeja i galerija, iz privatnih kolekcija, sa kojima smo dogovorili saradnju, kako bismo ih na najbolji način prezentirali publici. Koristeći i savremene tehničke načine prezentacije, nastojat ćemo da zid ne opteretimo previše pratećim podacima, nego će svaka legenda imati QR kod, koji će biti direktan vodič na našu web stranicu, da bi svi posjetitelji, na dva jezika, moglu pročitati dodane podatke - objasnila je ona.

Posebno je naglasila da u realizaciji izložbe učestvuju i neka od najistaknutijih imena savremene i moderne bosanskohercegovačke umjetničke, arhitektonske, i dizajnerske scene.

- Jutros je upravo dolazila naša svjetski renomirana umjetnica Šejla Kamerić, koja nam je posudila jedan vrlo recentni rad, koji ćemo predstaviti u sekciji Žene. Zatim, tu su i videoradovi Damira Nikšića, slike Safeta Zeca, grafike Dževada Hoze, Emira Dragulja, Seida Hasanefendića, arhivske fotografije naših renomiranih fotografa, tako da ova priča o svjetovima bosanskog islama traje i u 21. stoljeću - naglasila je Abadžić-Hodžić.

Ismet Veladžić, projekt menadžer, naveo je da je u projektu angažirano više od 100 ljudi, po različitim osnovama.

- Radi se o našim najistaknutijim ekspertima iz oblasti društvenih, humanističkih, znanosti, koji su nesebično radili. U dvije godine smo snimili i evidentirali sve što je vrijedno iz naše povijesti, kulture, vjere, na svim prostorima Bosne i Hercegovine i Sandžaka. Uz veliki napor, trud, mi smo izuzetno zadovoljni da smo uspjeli realizirati sve naše ciljeve - naveo je Veladžić.

FOTO: Mina

Dio kustoskog tima je i Amra Madžarević, muzejski savjetnik u Muzeju Sarajeva.

- Za mene lično je ovo najveći projekat na kojem sam radila, a moram reći da sam u ovom poslu više od 30 godina. Dakle, izuzetno je važan nama kao kustosima, kao jedno iskustvo, a drugo i za širu javnost. Važan je zbog toga što je multimedijalni, zato što obuhvata veliki vremenski period, ali i sva moguća dostupna tehnička sredstva. Sretna sam i zadovoljna što sam dio ovog tima - kazala je ona.

Kako je najavljeno, izložba će za javnost biti dostupna dan nakon otvorenja, od 12. oktobra, i bit će otvorena do 18. novembra.

Multimedijalna izložba naučno-istraživačkog, edukativnog i izložbenog projekta "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne" tematizira i interpretira jedinstveno duhovno, kulturno, civilizacijsko, političko-pravno naslijeđe, kulturnu baštinu, umjetničke, arhitektonske, graditeljske, naučne, književne, muzičke i druge duhovne izraze i svjetske doprinose bosanskih svjetova islama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.