open-navfaktor-logo
search
Potpisan Memorandum
Priču o rušenju Skenderije pokrenuo je prije nekoliko godina Konaković: Nije šeik od Beograda na vodi, nego...
Navode o prodaji kompleksa kulturno-sportskog centra Skenderija stranim investitorima prije nekoliko dana plasirao je javnosti federalni zastupnik iz Naše stranke Damir Nikšić. Međutim, ova priča "stara" je nekoliko godina.
21.11.2023. u 21:20
get url
text

Dvanaestog septembra 2016. godine tadašnji premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković u ime Vlade KS potpisao je u Vijećnici Memorandum o razumijevanju sa Investment Corporation of Dubai (Arapski investicioni fond).

{$galerijaFotografija}

Tom prilikom Konaković je kazao da ovaj dokument predstavlja početak saradnje s jednim od najvećih investitora ne samo u Bosni i Hercegovini, već na ovim prostorima.

Pojasnio je i da Memorandum o saradnji neće specificirati projekte koji će biti realizirani niti koliko je vremena potrebno za njihovu realizaciju. Kao neke od mogućih oblasti saradnje naveo je poljoprivredu te turizam, koji se već ubrzano razvija u KS, ali i cijeloj BiH.

Istakao je tada i kako će prvi fokus saradnje biti na cjelokupnom prostoru Skenderije.

VEZANI TEKST - Građani odgovorili Nikšiću: "Vaša stranka" nam je donijela ovu degutantnu dubaizaciju Sarajeva

- Bit će urađena detaljna i dubinska analiza prostora Skenderije sa aspekta prostorno-planske dokumentacije i investicija - kazao je Konaković nakon potpisivanja.

Memorandum je u ime Arapskog investicionog fonda potpisao izvršni direktor kompanije Mohammed Ibrahim Al Shaibani.

Nakon potpisivanja Memoranduma mjesecima, pa čak i godinama, spekulisalo se o rušenju čitavog kompleksa Skenderije te gradnji i hotela, stambeno-poslovnog dijela, restorana, klubova i sadržaja zabavnog karaktera.

Konaković je prvobitno u medijima govorio da bi Skenderija, s obzirom na to da su za njenu obnovu zainteresirani međunarodni investitori, mogla dobiti moderniji izgled, zbog čega bi neki određeni dijelovi mogli biti srušeni. Kazao je da su neki od uvjeta da bi moglo uopće doći do rušenja samo ako će se napraviti bolja i modernija dvorana Mirza Delibašić i moderniji i veći Dom mladih te ako će svako ko ima privatno vlasništvo u Skenderiji moći preseliti u obnovljeni objekt. Međutim, 2018. promijenio je svoju retoriku.

- Skenderija se kompletno treba srušiti do temelja i napraviti nova. Ne rušimo je da je nikad ne bi bilo. Tu ćemo napraviti arenu Mirza Delibašić onakvu kakvu Mirza i zaslužuje. Bit će tu i Dom mladih i poslovni objekti i zgrade, to investitor tako hoće. To su ozbiljni investitori koji su kupili Porto Montenegro, predstavnici Investment corporation Dubai sa zapadnim investitorima kao sufinansijerima – rekao je Konaković gostujući na Face TV-u.

No da arene uopće nema u planovima, već da su u projektima iscrtane samo poslovne zgrade, stanovi i hoteli, tvrdio je tada unuk arhitekte Halida Muhasilovića, autora Skenderije, Džan Karajica.

- Rekli su da nam treba nova i veća koncertna arena, kao da nemamo već dovoljna dvorana koje su poluprazne. Međutim, ja sam dobio projekte iz Dubaija, dva su scenarija i ni u jednom nema nikakve arene, već samo tornjevi, poslovni prostori, stanovi i hoteli - kazao je Karajica početkom 2018. u razgovoru za Faktor.

VEZANI TEKST - Stiže li šeik da ruši Skenderiju: Kapidžić kaže da je to nemoguće; Kakve informacije ima direktor Petrinić

On je istakao da jeste potrebna obnova Skenderije, ali nikako njeno rušenje.

- Nije problem u neboderima i zgradama, nisam protiv takve gradnje, ali je problem kada hoćete da srušite Skenderiju, da bi neko lično profitirao. Ovdje imate naše javno dobro koje se želi sravniti da bi došao privatni investitor i na javnoj zemlji izgradio nešto što bi bilo samo u njegovoj i koristi nekolicine ljudi. Dakle, rušite simbol Sarajeva za lični profit. Hajmo onda srušiti Katedralu, Carevu džamiju i napraviti veću Katedralu i džamiju i tako dalje. Nek nađu prazna polja i nek prave šta god hoće, ali ne da Skenderija bude žrtva – dodao je Karajica, navodeći da je sve stvar politike, a ne struke.

potpisivanje-memoranduma-vijecnica-12092016-KS-1.JPG
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.