open-navfaktor-logo
search
Obećanja
Prihodi od igara na sreću za podršku rađanju u RS-u
Premijer RS-a Radovan Višković je naveo da se iz budžeta RS-a oko 1,5 posto izdvaja za pronatalitetnu politiku
11.09.2019. u 13:37
get url
text

U Banjoj Luci je danas predstavljena naučno-istraživačka studija "Demografski razvoj i populaciona politika RS-a – analiza stanja i prijedlog mjera", a koju je na inicijativu predsjednice RS-a Željke Cvijanović izradio ekspertski tim kojim je rukovodio prof. dr. Draško Marinković.

Ocijenjeno je da se bilježe određene pozitivne tendencije, te da u posljednjih osam godina postoji konstantnost rađanja u RS-u, a da je u prošloj godini rođeno 230 beba više u odnosu na godinu ranije. Profesor Marinković i predstavnici vlasti u RS-u smatraju da je to plod dosadašnjih mjera populacione politike Vlade RS-a.

Premijer RS-a Radovan Višković je naveo da se iz budžeta RS-a oko 1,5 posto izdvaja za pronatalitetnu politiku. Rekao je da će ubuduće sve nezaposlene majke koje nisu bile u radnom odnosu uoči rađanja, makar i jedan dan, imati pravo na naknadu. Dio prihoda od igara na sreću, najavio je Višković, usmjerit će se na pronatalitetnu politiku.

- Znate koja se kampanja vodila, kada smo ušli u donošenje novog Zakona o igrama na sreću. Sada su za više od 40 posto veći prihodi i bit će usmjereni u pronatalitetnu politiku – istakao je Višković.

Profesor Marinković smatra da treba izraziti optimizam i mijenjati populacionu klimu.

- Zašto ne očekivati naredne godine veći broj djece. Oko 2.000 žena koje smo anketirali, imaju koeficijent reprodukcije 1,6. Sve one imaju želju da rode dvoje, odnosno troje djece, dakle želja im je 2,8 djece u prosjeku i tu je prostor za mjere populacione politike – istakao je Marinković.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je istakao da je ovakvom pristupu potrebna opća podrška, a najavio je besplatni predškolski obuhvat sve djece u RS-u.

- Vjerujem da, kada bismo svi vidjeli resurse na svim nivoima, u narednih pet godina možemo doći do toga da imamo obuhvat sve djece u vrtićima i da to bude besplatno za sve roditelje – rekao je Dodik.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović je istakla da je posebno izražena problematika odliva stanovništva, odnosno odlazak ljudi. Podvukla je da to nije specifično samo za RS, nego i regiju, ali i Evropsku uniju, gdje se radno sposobno stanovništvo kreće iz jedne u drugu državu.

Dodala je da su analizirana stanja u okruženju, ali i kako su neke zemlje uspjele vratiti stanovništvo poput Irske, te područja Baltika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.