open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Prihvaćen zakon o usklađivanju penzija za 2.300 pripadnika Oružanih snaga BiH
Zastupnički dom Federalnog parlamenta prihvatio je danas na sjednici po skraćenom postupku Prijedlog zakona koji za 2.300 pripadnika Oružanih snaga BiH, a koji će otići u penziju do 2027. godine predviđa koeficijent 1,29 za obračun penzija.
30.11.2021. u 13:45
get url
text
Sa sjednice
Sa sjednice

VEZANI TEKST - Bekan: U proceduri zakon da se pripadnicima OS BiH omoguće penzije veće od plaća, to nema nigdje

Prema riječima predlagača tog zakona, zastupnika Zijata Mušića, time će donekle biti ispravljena nepravda prema tim pripadnicima Oružanih snaga budući da su oni od 1. marta 2018. godine, novim zakonom o PIO-u diskriminirani predviđenim koeficijentom 1,8, dok su njihove kolege u FBiH, koje su do tada penzionisane, dobile značajno veće penzije.

Mušićev zakon ne izjednačava potpuno ove dvije kategorije jer bi to, kako je on kazao, bilo finansijski neodrživo za Fond PIO i federalni budžet, ali će bar donekle ispraviti nepravdu.

Prema Mušićevim riječima, primjena novopredloženog zakona će Federaciju BiH finansijski koštati 6,5 miliona KM sveukupno, računajući i posljednjeg od navedenih 2.300 pripadnika koji će u penziju otići do 2027.

Službeni naziv Mušićevog akta je Prijedlog zakona o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.