open-navfaktor-logo
search
Pod istragom
Prihvaćena ostavka: Lučić razriješen dužnosti ministra za ljudska prava i izbjeglice
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija prihvatio je ostavku ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića.
19.12.2022. u 13:38
get url
text

- Prihvata se ostavka Miloša Lučića na dužnost ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Imenovani se razrješava dužnosti ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine s danom 12.12.2022. godine. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja - objavljeno je u Službenom listu BiH.

Lučić je 6. decembra uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH zbog sumnje u zloupotrebu položaja. 

VEZANI TEKST - Nije po "medijaplanu" Tužilaštva: Javnost ni nakon sedam dana ne zna za šta se konkretno sumnjiči ministar Lučić?

Tužilaštvo BiH saopćilo je da je Lučić osumnjičen za krivično djelo zloupotrebe položaja, povezano sa više koruptivnih krivičnih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe.

- Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni vršio grube zlouptrebe u oblasti trošenja sredstava namijenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zloupotrebe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom - pojasnili su iz Tužilaštva.

Lučić je za ministra izabran kao nestranačka ličnost, ali na prijedlog DNS-a čiji je predsjednik Nenad Nešić.

Trenutno je u pritvoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.