open-navfaktor-logo
search
Smanjenje aerozagađenja
Prijava uz tri papira: Za ugradnju toplotne pumpe i utopljavanje kuće u Tuzli se može dobiti do 6.000 KM
Grad Tuzla je objavio javni poziv putem kojega građani mogu dobiti novac za ugradnju toplotne pumpe, utopljavanje objekta, ugradnju peći na pelet ili nabavku kompaktne toplinske podstanice (KTP), koja služi za priključenje na sistem centralnog grijanja.
08.03.2023. u 08:23
get url
text

Na raspolaganju je milion KM, a cilj je smanjenje aerozagađenja, kroz gašenje individulanih ložišta, koja koriste drvo ili ugalj.

- Kada je Grad Tuzla 2019. godine krenuo s ovim projektom, u prvom javnom pozivu imali smo samo dvije prijave, da bi 2021. godine pristiglo više od 400, a prošle godine više od 550 prijava - kaže Mirela Uljić, pomoćnica gradonačelnika za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica.

Ove godine novčani iznosi predviđeni za subvencije su povećani za sve aplikante, osim onih koji uvode peć na pelet.

- Peć na pelet maksimalno sufinansiramo sa dvije hiljade KM i taj iznos nije mijenjen u odnosu na prošlu godinu, a razlog je što ne očekujemo puno prijava s obzirom na cijene tog energenta i poremećaja na tržištu. Za utopljavanje objekata novim javnim pozivom nadoknađujemo 50 posto troškova, ali ne više od šest hiljada KM, a isto je predviđeno i za nabavku toplotnih pumpi. Kada je u pitanju ugradnja KTP-a za priključenje na centralno grijanje, učešće grada je 50 posto ili 5.500 KM maksimalno - pojašnjava Mirela Uljić.

Dakle, u odnosu na prošlu godinu, maksimalan iznos izdvajanja za utopljavanje objekta i nabavku toplotne pumpe povećan je sa pet na šest hiljada KM, a za ugradnju KTP-a iznos makasimalne naknade povećan je sa četiri na 5.500 KM.

Dodajno da je za utopljavanje potrebno pribaviti elaborat o energijskom pregledu objekta, što je specifikacija onoga šta je potrebno uraditi da bi objekat bio utopljan. Eleborat, također, Grad sufinasira u iznosu do 50 posto, s tim da je maksimalni iznos 300 KM.

- Maksimalno smo pojednostavili proces prijava, aplikatima je potrebno da u prijavi podnesu tri papira, a sve ostalo mi provjeravamo po službenoj dužnosti. Dakle, potrebno je samo uvjerenje o prebivalištu, posjedovani list ili zemljišno-knjižni izvadak te izjava kojim se potvrđuju podaci i izražava želja za izvođenje radova. Pri tome objekat ne mora biti legaliziran. Ukoliko neko živi, naprimjer, u kući roditelja potrebna je i njihova izjava i to je sve - ističe Mirela Uljić.

Prvi put javni potez tretira i socijalne kategorije, odnosno korisnike stalne novčane pomoći, kojima će ugradnja toplotne pumpe, peći na pelet, KTP-a ili utopljavanje objekta biti sufinansirano u iznosu od 90 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.