open-navfaktor-logo
search
Podrška razvoju BiH
Prijaviti se možete do 30. juna: Obuka za mlade kandidate iz oblasti IT tehnologija u Istanbulu
BIGMEV i Fondacija "Alija Izetbegović", u partnerstvu sa Istanbulskim trgovinskim univerzitetom (ITU) i Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu (IUS), pokreću projekt obuke na radnom mjestu za mlade kandidate iz oblasti informacionih tehnologija koji će se realizirati u Istanbulu u periodu od septembra 2022. do septembra 2023. godine.
01.06.2022. u 10:43
get url
text

Program se realizira kao podrška ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, te će po okončanju programa učesnici biti obavezni raditi za bosanskohercegovačke kompanije tokom naredne dvije godine.

Tokom programa učesnicima će, između ostalog, biti osigurano profesionalno radno iskustvo i umrežavanje u IT oblasti u okviru punog radnog vremena, mentorske usluge i podrška u planiranju karijere, certificrana obuka iz tri "soft skills" oblasti, te iz jedne oblasti iz informacionih i komunikacionih tehnologija, minimalna plaća uposlenika IT kompanije, obroci, prijevoz ili karta za javni prijevoz, zdravstveno osiguranje Republike Turske, radna dozvola, kao i mjesečna stipendija te smještaj u jednokrevetnim sobama u Istanbulu.

U okviru ovih pogodnosti od učesnika će se, između ostalog, zahtijevati djelovanje u skladu sa Zakonom o radu Republike Turske i poslovnim pravilima IT kompanije gdje će učesnici programa biti zaposleni te posvećenost radu i profesionalna socijalizacija u svrhu sticanja predviđenog radnog iskustva.

Također, zahtijevat će se saradnja i dobra komunikacija s mentorima koji su im dodijeljeni, učešće na odabranim obukama za "soft skills" i IT, koje mogu biti van radnog vremena, i priprema za ispite za tražene certifikate, a po završetku programa od 12 mjeseci, obaveza rada naredne dvije godine u bosanskohercegovačkoj IT kompaniji, koju određuju BIGMEV i Fondacija "Alija Izetbegović".

Više informacija o BHPP programu obuke i obrazac za online prijavu mogu se naći na stranici Bosnia and Herzegovina Partnership Programme, a prijave su otvorene do 30. juna 2022. godine, saopćeno je iz Fondacije "Alija Izetbegović".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.