open-navfaktor-logo
search
Institut za zaštitu zdravlja
Prijavljena epidemija morbila i na području Bijeljine
Dom zdravlja Bijeljina prijavio je Institutu za zaštitu zdravlja bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska epidemiju morbila (malih boginja) na području ovog grada, javlja Anadolija.
07.02.2024. u 16:25
get url
text

VEZANI TEKST - Među zaraženima najviše djece do šest godina starosti: Zatraženo proglašenje epidemije krzamaka u Tuzli i Živinicama

Prethodno su iz Doma zdravlja Bijeljina zbog proglašene epidemije morbila na području Tuzlanskog kantona uputili poziv roditeljima, odnosno starateljima djece čiji je uzrast od jedne do šest godina, a koja nisu primila prvu dozu MRP vakcine da zakažu pregled djece kod pedijatra i da se ona vakcinišu sa MRP vakcinom ukoliko nemaju kontraindikacija za vakcinaciju.

Poziv je upućen i za djecu čiji je uzrast šest i više godina, a koja nisu primila jednu ili obje doze MRP vakcine da zakažu pregled djece kod pedijatra ili doktora porodične medicine i da se vakcinišu sa MRP vakcinom ukoliko nemaju kontraindikacija.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju da je u posljednjih 20-ak godina smanjen broj djece vakcinisane protiv malih boginja.

Prema evidenciji te organizacije, 74 posto djece u BiH primilo je 2000. godine drugu dozu vakcine protiv morbila, dok je 2022. evidentirano 60 posto vakcinisanih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.