open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Prijavljivan da je na poslu dok je bio u penziji, službenim autima prave nerealne relacije
Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine objavio je nešto više od 20 izvještaja o načinu trošenja javnog novca u prošloj godini, a jedan od zanimljivijih tiče se Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
24.06.2021. u 09:10
get url
text

Iako im nisu dali negativno mišljenje, revizori su skrenuli pažnju na nekoliko "nedostataka". Između ostalog, ukazali su na nastavak loše prakse da zastupnik ponovo zasnuje radni odnos u Parlamentu BiH nakon što je dobio skoro 30.000 KM otpremnine za odlazak u penziju.

VEZANI TEKST - Čolak postao profesionalni delegat u Parlamentu BiH, prethodno dobio otpremninu za penziju

U prošloj godini u pitanju je bio zastupnik Jakov Galić (Socijalistička partija). Ono što je zanimljivo je da je Galić bio u penziji tri dana prije nego što mu je ponovo aktiviran radno-pravni status u Parlamentu, a šiht lista je pokazala da je sve vrijeme prijavljivan da je na poslu. Ovim se dovodi u pitanje način na koji se vode evidencije koje su bitne za obračun plaća.

- Uvidom u šiht listu za maj (kada je isplaćena penzija i izvršen prekid radnog odnosa), a koju potpisuje sekretar Zastupničkog doma i kojom se potvrđuje prisustvo na poslu, utvrdili smo da je za zastupnika svaki dan evidentirano prisustvo na poslu (izuzev državnog praznika 1. maj). Sve navedeno nam ukazuje na moguću činjenicu da se vođenju šiht liste ne pristupa ozbiljno, te da ista ne prati stvarne dolaske na posao, odnosno odsutnosti s posla – piše u izvještaju Ureda za reviziju.

Parlamentarna skupština BiH je u prošloj godini ukupno potrošila oko 14,5 miliona KM, od čega na bruto plaće nešto više od 10 miliona KM. Upravo je na plaće potrošeno oko 741.000 KM više nego 2019. godine jer su zapošljavali i u godini pandemije koronavirusa.

Zbog pandemije, u prošloj godini zaposleni su jedno vrijeme radili od kuće, što se evidentiralo i u šiht listama.

U prošloj godini je bez obzira na panedmiju i stanje nesreće na reprezentaciju potrošeno više nego u 2019. godini, a potrošeno je 61.445 KM. Članovi kolegija oba doma Parlamenta BiH imaju limit od 6.000 KM godišnje. No revizori se nisu baš uvjerili da se novac za iće i piće koristio sa jasnim povodom.

Tabela dijela rashoda Parlamenta BiH u 2020.

Na troškove smještaja u 2020. godini potrošeno je 148.956 KM, na naknade za odvojeni život 101.301 KM, regres 68.683 KM, a na paušal zastupnika 487.131 KM.

Neke nelogičnosti zapažene su i kod upotrebe službenih vozila, a Parlamentarna skupština ih ima 13.

Evidencije o korištenju službenih vozila u nekim slučajevima nisu bile uredne, putni nalozi ne sadrže relacije i nemaju potpis osobe koja je vozila, dok se "na određenim putnim nalozima u zemlji evidentiraju prilično velike relacije koje prema dostupnim pokazateljima nisu objektivne".

- Nadalje, uvidom u pojedine fakture za održavanje vozila, uočili smo da su prilikom podnošenja zahtjeva za servisom vozila, iznosi predračunskih naloga manji od ispostavljenih faktura dobavljača – stoji u izvještaju.

Bilo je određenih zamjerki i zbog službenih putovanja, na koja je u prošloj godini potrošeno 246.643 KM.

VEZANI TEKST - Od Bakua do Buenos Airesa: Na službena putovanja parlamentaraca dato više od 1,5 miliona KM

- U pojedinim slučajevima nisu priložene agende uz pozivna pisma kao informacije koje predstavljaju temelj prilikom pravilnog i tačnog obračuna dnevnica – naveli su revizori.

Oni su zapazili još jednu zanimljivu činjenicu, a to je da u Parlamentarnoj skupštini BiH ima deset osoba koje imaju rješenja o neplaćenom odsustvu, a neka datiraju još od 2015. godine.

Revizori su skrenuli pažnju i na nedostatke kod procedura javnih nabavki. Primjer je kupovina tri službena "BMW-a" za 329.175 KM. Ponuđač, koji je na kraju izabran, propustio je u Aneksu 2 ponude popuniti kolonu "Marka/tip/model ponuđenog vozila" kako je to traženo tenderskom dokumentacijom, "zbog čega je prisutna dilema šta je konkretno ponuđeno i da li udovoljava uvjetima traženim u dokumentu o nabavci".

Zamjerka je bila i kod trošenja novca kojeg iz budžeta dobijaju stranački klubovi jer su, navode revizori, sredstva utrošena bez projekcije, odnosno plana. Klubovi su ukupno dobili oko 942.100 KM. Novac se koristi za putne troškove, upotrebu vlastitog vozila, nabavku materijala, reprezentaciju, naknade osobama koje obavljaju tehničke i druge povremene poslove...

Troškovi za stranačke klubove u 2020.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.