open-navfaktor-logo
search
Kolegij NSRS
Prijavljivao negatore genocida: Srbi pokrenuli proceduru za smjenu Durakovića u Srebrenici
Osam srpskih odbornika u Skupštini Općine Srebrenica podnijelo je na Kolegiju Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska prijedlog za smjenu Ćamila Durakovića s fukncije predsjednika Skupštine.
25.08.2021. u 16:08
get url
text

VEZANI TEKST - Duraković: Srbi traže podobnog Bošnjaka, može li nekome veća plaća i funkcija biti važnija od žrtava genocida

- Podnosnimo prijedlog za opoziv predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica. Prijedlog podnosimo zbog neprimjerenog i nedoličnog ponašanja i istupa predsjednika Skupštine putem medija gdje nastupa u svojstvu funkcionera - napisano je u zahtjevu.

Podsjetimo, Duraković je prijavio novinara RTRS-a Branimira Đuričića kao negatora genocida u Srebrenici, što mu omogućava Krivični zakon Bosne i Hercegovine, odnosno dopune koje je prošlog mjeseca nametnuo dojučerašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

- To je bila moja dužnost kao građanina BiH. Neprijavljivanjem krivičnog djela, znači negiranje genocida, krši se zakon. Je li to znači da se zakoni ne smiju poštivati u Srebrenici - kazao je Duraković nedavno za Faktor.

Pokrenutom procedurom počeo se ostvarivati plan o smjeni Durakovića kojeg je krajem jula najavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.