open-navfaktor-logo
search
Godišnjice
Prije 25 godina potpisan je Dejtonski sporazum: Kako prevladati politički zastoj i otvoriti nove mogućnosti
Dejtonski mirovni sporazum potpisan je na današnji dan u Parizu, 14. decembra 1995. godine.
14.12.2020. u 08:21
get url
text

Ovaj sporazum je potpisan da bi se okončao rat u BiH koji je trajao od 1992. do 1995. godine. Također, ovaj ugovor je regulisao upravno i ustavno uređenje BiH. Sporazum su potpisali predsjednik RBiH Alija Izetbegović, srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, te američki posrednici Richard Hoolbrooke i Wesley Clark.

Diplomate zapadnih zemalja ističu kako je vrijeme za nadogradnju Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne zemlje u evropskoj porodici. No, ostaje pitanje može li do tih promjena doći jer i dalje postoje čvrsti stavovi o vraćanju izvornom Dejtonu.

- Promjena jeste moguća. Ona se može provesti unutar dejtonskog sistema. U prvih deset godina načinjen je stvaran napredak i može se napraviti i u godinama koje dolaze. Otvorimo novo poglavlje u 2021! Dejton nikome ne daje pravo da osporava ovu zemlju niti njene ljude. On svakom građaninu daje pravo da gradi pristojan život u dostojanstvu i sigurnosti - kazao je Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, prenosi N1.

- Ove stvari će pomoći da se prevlada politički zastoj i otvore mnoge nove mogućnosti, uključujući u konačnici i vaše mjesto u NATO-u, evropskoj i široj međunarodnoj zajednici, te privlačenje više investicija i šansi - kazao je Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-a.

Josep Borrell, potpredsjednik Evropske komisije, istakao je da se budućnost Bosne i Hercegovine nalazi u Evropskoj uniji.

- To je naš zajednički cilj i opredjeljenje. Da bi se taj cilj postigao, političko vođstvo ove zemlje također će morati preuzeti odgovornost da djeluje kako bi omogućili reforme koje su ovoj zemlji potrebne - kazao je Borrell.

Matthew Palmer, specijalni izaslanik američkog State Departmenta za Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a, izjavio je da "apelujemo na Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i lidere političkih stranaka da se ujedine u postizanju stvarnog i opipljivog napretka u provođenju onoga što je potrebno da se dobije kandidatski status od EU-a".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.