open-navfaktor-logo
search
Polaganje cvijeća
Prije 26 godina ispred škole ubijeno osam građana Sarajeva
S ovog mjesta poručeno je kako je važno znati, podsjećati i u konačnici zapisati šta je bilo i ko je šta radio zbog generacija koje dolaze, kako se nikada i nikome ne bi ovo ponovilo
14.12.2019. u 11:38
get url
text
Polaganje cvijeća ispred OŠ Safvet beg Bašagić
Polaganje cvijeća ispred OŠ Safvet beg Bašagić

U znak sjećanja na osam ubijenih civila Sarajeva, delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mjesto masakra ispred Osnovne škole "Safvet – beg Bašagić", na raskršću ulica Gimnazijska i Kulina bana.

Na današnji dan, od gelera minobacačke granate kalibra 120 mm ispaljene sa agresorskih položaja sa Vraca, smrtno su stradali: Vildana Avdić, Dina Čomor, Rusmir Čopelj, Azra Hanić, Lejla Jahić, Razija Jahić, Amir Krivić i Dino Šipilović.

Masakr se dogodio prije 26 godina, kada je teže i lakše ranjeno još 10 Sarajlija.

S ovog mjesta poručeno je kako je važno znati, podsjećati i u konačnici zapisati šta je bilo i ko je šta radio zbog generacija koje dolaze, kako se nikada i nikome ne bi ovo ponovilo.

Na mjesto njihovog stradanja cvijeće su položile porodice ubijenih, kao i delegacije Grada Sarajevo, općina Centar i Stari Grad, predstavnici Unije civilnih žrtava rata KS, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina, saopćeno je iz Press službe Vlade KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.