open-navfaktor-logo
search
Obilježena godišnjica
Prije 28 godina kod škole u Tarčinu ubijeno sedam, a teško ranjeno šest građana
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na mjesto masakra kod Osnovne škole "Hilmi ef. Šarić" u Tarčinu danas je obilježena 28. godišnjica masakra u kojem je od eksplozivnog dejstva granate ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske ubijeno sedam, a lakše i teže ranjeno šestero ljudi.
17.07.2021. u 13:05
get url
text

U ovom zločinu ubijeni su Adnan Aleta, Almasa Aleta, Omer Horman, Sanela Horman, Mustafa Nevesinjac, Mujo Svraka i Tanja Šiniković.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, koja je u ime Kantona Sarajevo prisustvovala obilježavanju, rekla je da je bitno sjećati se i govoriti o žrtvama, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti.

- Potrebno je stalno govoriti o tome kako se takav gnusan čin ne bi ponovio ni ovdje niti bilo gdje na svijetu. No, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije - naglasila je ministrica Hota-Muminović.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su članovi porodica ubijenih i njihovi sugrađani, predstavnici Općine Hadžići, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92- 95, Unije civilnih žrtava rata KS-a i Udruženja "Da se ne zaboravi i ne ponovi 92-95" Hadžići.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.