open-navfaktor-logo
search
Obilježena godišnjica
Prije 30 godina s agresorskih položaja Vojske RS-a ubijeno sedam civila u Sarajevu: Svirepa ubistva i masakri nisu bili slučajni
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na mjesto masakra, obilježena je 30. godišnjica ubistva civila u ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47.
29.11.2023. u 13:14
get url
text
Godišnjica masakra u Hamdije Kreševljakovića
Godišnjica masakra u Hamdije Kreševljakovića

Na to mjesto je prije 30 godina pao minobacački projektil kalibra 120 milimetara od čijeg je eksplozivnog dejstva poginulo sedam, a teže i lakše ranjeno četvero građana Sarajeva. Projektil je ispaljen sa agresorskih položaja Vojske Republike Srpske koji su se nalazili na području Hladivoda.

Ubijeni su Staka Aksentić, Zekerija Dacić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elmedin Zimić.

Ovu tužnu godišnjicu obilježile su porodice i prijatelji ubijenih, učenici Osnovne škole "Safvet-beg Bašagić", delegacije Kantona Sarajevo, Općine Centar i Općinskog vijeća Centar, Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo i Udruženja civilnih žrtava rata "Svjetlost".

Kako je rečeno ovom prilikom, svirepa ubistva i masakri građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine, nisu bili slučajni i tu činjenicu uvijek treba ponavljati.

- Jer kako drugačije objasniti ova stravična ubistva koja su se dešavala tokom sankanja djece na Alipašinom polju, tokom dječije igre na Bistriku, u redovima za vodu kod Pivare i Daira, u Ferhadiji u redu za hljeb, tokom dženaza u Budakovićima i Boljakovom potoku, pijaci Markale, Gradskoj tržnici i mnogim drugim mjestima. Kako ih objasniti nego plansko i sistematično ubijanje građana Sarajeva - rekla je Mirna Pecikoza koja se obratila prisutnim u ime Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo. 

Kako je istaknuto, to je prepoznato i u Međunarodnom sudu u Hagu, a dokaz je presuda na maksimalnu kaznu, doživotni zatvor, Stanislavu Galiću, komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS-a. Dragomir Milošević koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine. Potvrđena je kazna doživotnog zatvora i Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba Vojske RS-a. On je između ostalog osuđen i za udruženi zločinački poduhvat "koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja". Doživotnu kaznu služi i Radovan Karadžić, prvi predsjednik RS-a.

- Bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni - kazala je Pecikoza.

Godišnjica masakra u Hamdije Kreševljakovića

(FOTO: Općina Centar)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.