open-navfaktor-logo
search
Svečana akademija
Prije 31 godinu formiran je Prvi korpus Armije RBiH: Agresoru nisu dozvolili da uđe u Sarajevo i počini genocid
U Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu je večeras održana svečana akademija povodom obilježavanja 31. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine RBiH.
01.09.2023. u 21:42
get url
text

{$galerijaFotografija}

Svečanoj akademiji su prisustvovali su predstavnici svih nivoa vlasti, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, predstavnici Prvog korpusa Armije RBiH, nekadašnji generali i komandiri Armije RBiH, demobilisani branitelji, drugi zvaničnici, porodice šehida i poginulih boraca.

Predsjednik saveza brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH ratni komandant Hilmo Kovač, čestitajući 31. godišnjicu formiranja Prvog korpusa rekao je da je on bio operativno strategijska jedinica koja je odlukom ratnog Predsjedništva RBiH dobila zadatak da, prije svega, odbrani glavni grad BiH i šire teritorije RBiH u zoni odgovornosti Prvog korpusa.

- Prvi korpus i njegovi branitelji u saradnji sa jedinicama MUP-a izvršili su sve postavljene zadatke. Agresoru nisu dozvolili da uđe u Sarajevo i učini genocid. Nisu mu dozvolili da Baščaršiju nazove srpskom Baščaršijom, Vratnik srpskim Vratnikom, Sarajevo srpskim gradom. Hvala braniteljima, hvala i građanima - rekao je Kovač.

Boračka populacija je podijeljena, usitnjena

O stvaranju historije i borcima govorio je ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH general Vahid Karavelić. U ime boračke populacije rekao je da nisu zadovoljni aktuelnom situacijom u BiH.

- Nismo zadovoljni, jer jedne političke stranke obilježavaju i njeguju jedan rat, a druge drugi. Boračka populacija je podijeljena, usitnjena, nemamo snage, moći da nastupamo ozbiljnije i jače u cilju borbe za ono za šta smo se to borili u ratu, da to ne izgubimo u miru - rekao je Karavelić.

Alma Rizvanović u ime Javne ustanove Fonda memorijala Kantona Sarajevo predstavila je prisutnima projekat "Heroji". Riječ je o projektu mapiranja i digitalizacije svih grobalja, mezara šehida i poginulih branitelja tako da na jednom mjestu putem interaktivne digitalne platforme posjetioci mogu dobiti osnovne informacije o šehidima, poginulim borcima, pripadnicima Armije i MUP-a RBiH koji su ukopani na području Kantona Sarajevo.

Nizom prigodnih aktivnosti i sadržaja danas i jučer je obilježena 31. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U poslijepodnevnim satima danas je upriličeno postrojavanje veterana sa ratnim zastavama na Trgu Prvog korpusa. Nakon toga je kolona nastavila kretanje ulicama Reisa Džemaludina Čauševića, Maršala Tita, Ferhadija, Baščaršijom do Kovača gdje je odata počast i upriličeno polaganje cvijeća na centralnom nišanu i mezaru prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića.

Za prvog komandanta postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan

Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je 1. septembra 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja mnogobrojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH Sefera Halilovića, a po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i njenog predsjednika Alije Izetbegovića.

Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine u minulom ratu.

Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan. Tri brigade Korpusa ponijele su počasne nazive "slavna", a četiri "viteška".

Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem "Srebreni štit".

Na putu borbe za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa poginulo je u odbrani suvereniteta, nezavisnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

AA-20230901-32052453-32052449-SARAJEVO_ODRZANA_SVECANA_AKADEMIJA_POVODOM_31_GODISNJICE_FORMIRANJA_PRVOG_KORPUSA_ARMIJE_RBIH.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.