open-navfaktor-logo
search
Značajan datum
Prije 31 godinu ispred zgrade Ujedinjenih nacija zavihorila se bh. zastava s ljiljanima
Bosna i Hercegovina je na današnji dan, 22. maja 1992. godine, postala članicom Ujedinjenih nacija (Rezolucija 757), čime je, kao sukcesor SFRJ, postala ugovorna strana svih konvencija i sporazuma koje je ratificirala SFRJ.
22.05.2023. u 08:29
get url
text

U radu Ujedinjenih nacija BiH učestvuje preko stalnih predstavništava u New Yorku, Ženevi, Beču, kao i pri UNESCO-u u Parizu.

Odnosi Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija uvjetovani su aktuelnom međunarodnom političkom i privrednom situacijom koja je dirigirana praćenjem i aktivnim sudjelovanjem u rješavanju međunarodnih kriza, tijela UN-a u kojima je BiH članica, zatim potencijalnim izborom u tijela za koja se BiH kandidira, kao i dinamikom rada u tim tijelima. Politička pitanja uglavnom su u vezi sa praćenjem rada Vijeća sigurnosti te Skupštine i odbora Skupštine.

Ispred zgrade UN-a 22. maja 1992. godine zavihorila se bh. zastava s ljiljanima i ujedno ovaj datum predstavlja jedan od najznačajnijih u historiji BiH.

Generalnoj skupštini UN-a obratio se tadašnji ministar vanjskih poslova Republike BiH Haris Silajdžić, a prijemu je prisustvovao i predsjedavajući državnog Predsjedništva Alija Izetbegović.

Istog dana, u UN su primljene i Slovenija i Hrvatska.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.