open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno za Faktor
Prije Suda dobili je mediji: Sud BiH odbio optužnicu protiv advokatice Kisić i službenice SIPA-e
Sud Bosne i Hercegovine odbio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv pripadnice Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Dženane Omerhodžić i advokatice Nine Kisić, potvrđeno je Faktoru iz Suda.
02.02.2023. u 18:35
get url
text

- Sud je 7.12.2022. godine donio rješenje kojim se odbija optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 30.11.2022. godine protiv osumnjičene Dženane Omerhodžić zbog krivičnog djela lažno prijavljivanje iz člana 234. stav 1. KZBiH i osumnjičene Nine Kisić zbog krivičnog djela podstrekavanje na lažno prijavljivanje iz člana 234. stav 1. KZBiH u vezi sa članom 30. stavovi 1. i 3. KZBiH - naveli su u odgovoru na naš upit iz Suda.

Zanimljivo je da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zvanično nikad nije saopćilo da je podignuta optužnica u ovom slučaju, što im je praksa, već je javnost o tome saznala iz probranih medija.

Informaciju o podizanju optužnice prvi je objavio RTRS, a potom su je prenijeli i ostali mediji u našoj zemlji. Ubrzo su "procurili" i detalji iz optužnice.

RTRS je objavio da su Kisić i Omerhodžić optužene za navedeno krivično djelo na štetu tužioca Miroslava Janjića i šefa Odsjeka SIPA-e Novaka Mijovića, a kako bi se oni navodno diskreditirali u predmetu koji se odnosi na ratne zločine nad Srbima.

- U pokušaju diskreditacije Јanjića i Mijovića koji su postupali u krivičnom predmetu koji se, zbog ratnih zločina nad Srbima, vodio pred Sudom BiH protiv ratnog srebreničkog komandanta Nasera Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića, Kisić i Omerhodžić su pisale anonimne lažne krivične prijave zbog navodnog uzimanja mita. Prijave su slale iz SIPA-inog komšiluka – pošte u Lukavici na adrese SIPA-e, Tužilaštva BiH, Kancelarije disciplinskog tužioca VSTV-a i Ambasade SAD-a u Sarajevu. Razotkrivene su vrlo brzo, uz pomoć videonadzora, no istraga je trajala punih osam godina. Inkriminisana radnja - lažno prijavljivanje - koja se stavlja na teret Kisić i Omerhodžić za posljedicu je imala neispravljive negativne efekte na krivični postupak protiv Orića i Muhića, suština je optužnice koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrdu - naveo je u svom tekstu RTRS.

Tužilac Miroslav Janjić

Indikativno je da je ova informacija objavljena 15. novembra, iako je iz odgovora Suda na naš upit navedeno da se radi o optužnici od 30. novembra 2022?!

Mediji, koji su "saznali" za optužnicu, "usput" su spomenuli i da je Kisić advokatica Zijada Mutapa i njegove kćerke Alise Ramić u predmetu "Dženan Memić". U to vrijeme bio je završen dokazni postupak i očekivalo se izricanje prvostepene presude u tom predmetu.

Ono na što su zaboravili podsjetiti (jer valjda nije dio medijaplana) je debakl optužnice protiv Orića i Muhića koju je zastupao tužilac Janjić, a koja se pred Sudom Bosne i Hercegovine raspala kao kula od karata.

Janjić, koji nije prisustvovao izricanju presude, tada je dao skandaloznu izjavu: "Da bih bio na izricanju, morala bi biti izrečena presuda. Da bi presuda bila izrečena, morao bi postojati sud. Da bi sud bio Sud BiH, u sudnici bi trebali biti i Srbi".

Zbog toga je "kažnjen" disciplinski, javnom opomenom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.