open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH pušten u proceduru, potpisali ga zastupnici četiri stranke
Izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje se odnose na poboljšanje integriteta izbora, danas su puštene u parlamentarnu proceduru, potvrdila je Alma Čolo, predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine i zastunica SDA.
11.04.2022. u 13:05
get url
text

Istakla je da su izmjene zakona, nakon takvog poziva zastupicima, potpisali zastupnici SDA, SDP-a, Naše stranke i SBB-a.

Predložene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH imaju 132 člana.

VEZANI TEKST - Različiti izgovori za propalu sjednicu: Važnije otvaranje Mostarskog sajma od integriteta izbora

Radi se o preciziranju pitanja koja se odnose na uvođenje skenera, imenovanje biračkih odbora, preciznije definiranje govora mržnje, finansiranje izborne kampanje, pitanje izbornih jedinica i broja mandata. Jedna od promjena se odnosi na uvođenje mirovanja mandata, što znači da kada neko dobije mandat u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, da mu mandat u Parlamentu miruje dok obavlja izvršnu funkciju. Kod finansiranja izbora definirano je da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine može, u situaciji kada nema usvojen budžet institucija BiH, posebnom odlukom odrediti da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine dobije sredstva za izbore.

Izmjene Izbornog zakona BiH, koje se odnose na integritet izbora, usaglašene su tokom posljednjih pregovora predstavnika stranaka održanih u Sarajevu u Delegaciji Evropske unije. Taj paket izmjena je, uz dopis šefa Delegacije EU-a u BiH Johanna Sattlera, ambasadora SAD-a Michaela Murphyja i šefice Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, dostavljen u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

Namjera je potom bila pokušati dogovoriti prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona u Interresornoj radnoj grupi. No sjednica Interresorne radne grupe prošle sedmice nije održana jer nisu došli članovi iz HDZ-a BiH i stranaka iz RS-a.

Zato je bio upućen je poziv zastupicima da potpišu prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH kako bi one na taj način ušle u parlamentarnu proceduru, te se pokušao riješiti barem ovaj dio izmjena izbornog zakonodavstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.