open-navfaktor-logo
search
Maj prolazi
Prijedlog ustavnih izmjena u FBiH čeka da HDZ-ov Bošković konačno zakaže sjednicu
Još nije poznat termin održavanja sjednice Ustavne komisije Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj bi se trebale razmatrati ustavne promjene.
16.05.2023. u 07:45
get url
text

Promjene Ustava predložile su SDA, DF, SBiH i NES, a njihova suština je omogućiti parlamentarnoj većini u Zastupničkom domu da izglasa Vladu Federacije BiH.

Predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu FBiH Admir Čavalić kazao je za Faktor da im je predsjedavajući Ustavne komisije, HDZ-ov Mladen Bošković u Mostaru dao "čvrste garancije" da će sjednicu zakazati nakon prvomajskih praznika.

- To je posebno aktuelno u kontekstu aktuelnih izmjena koje je nametnuo OHR jer se daje rok do godinu da se domaći akteri usaglase oko izmjena Ustava. Posljednji je trenutak da komisija krene s radom. Držimo se garancija i obećanja Boškovića, a maj evo prolazi. Očekujemo da se drži vlastite riječi i dogovora i čim prije sazove sjednicu i otvori pitanje ustavnih promjena - kaže Čavalić.

Ukoliko bi došlo do opstrukcija, Čavalić pojašnjava da se Bošković može "zaobići" budući da se sjednica komisije može sazvati i "na neke druge načine koji su definisani Poslovnikom".

- Odgovornost se može prebaciti na zamjenika, na određeni broj članova komisije i na kraju na rukovodstvo Zastupničkog doma. Ukoliko se ne održi sjednica, a još se nadam da hoće, onda idemo u nepoznati teren u smislu da ustavne promjene idu direktno na Parlament. Mislim da to nije dobar način. Ipak, vjerujem Boškoviću - naglašava Čavalić.

VEZANI TEKST - Ko pored Ustavne komisije može Zastupničkom domu predložiti izmjene Ustava FBiH?

Ponovo je podsjetio na rok od godinu da se oko ovih izmjena postigne unutrašnji dogovor, a ukoliko se to ne desi, odredba koju je donio visoki predstavnik u BiH Christian Schmitd postat će dio Ustava.

- To uvodi nered u kontekstu vanrednih izbora, skupština kantona i svega drugog - zaključuje Čavalić.

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu FBiH Nezir Pivić kazao je za Faktor kako od dana dostavljanja prijedloga ustavnih promjena nemaju nikakvu informaciju.

- Poslao sam ranije već jednu urgenciju za održavanje sjednice prije proglašenja Schmidtovih izmjena jer sam smatrao obaveznim da se ispoštuje zaključak Parlamenta. To nije urađeno i mislim da ostalo više nema ni smisla. Svakako funkcionišemo po nametnutim odlukama gdje je Ustav aspolutno ignorisan - kaže Pivić.

Predsjednik Ustavne komisije je Mladen Bošković (HDZ), zamjenik je Elvir Karajbić (SDP), a članovi su Belmin Zukan (SDP), Feliks Vidović (HDZ, HSS SR, HSS...), Mirza Čelik (DF), Rasim Smajlović (Povjerenje, NiP, SPU BiH), Nezir Pivić (SDA) i Adisa Kokić-Hinović (SDA).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.