open-navfaktor-logo
search
"Poduzimaju mjere"
Prijedorska policija se oglasila o prijetnjama imamu Nuhiću
Efendija Nuhić je 17. i 18. marta ove godine dobio prijeteće poruke putem Facebooka, a stravične poruke je ponovo dobio preksinoć, 29. jula, od iste osobe
31.07.2019. u 11:56
get url
text

Policijska uprava Prijedor oglasila se jutros povodom prijetnji i uvreda koje je putem društvene mreže dobio Emir ef. Nuhić, imam iz Bosanskog Novog.

U saopćenju se navodi da policija iz Bosanskog Novog, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, "preduzima sve potrebne mjere i radnje na rasvjetljavanju krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti izvršenog na štetu vjerskog službenika iz Blagaj Japre, a nakon što im se vjerski službenik Islamske vjerske zajednice obratio i prijavio da su mu putem društvene mreže Facebook upućene ozbiljne prijetnje po život i tijelo".

Efendija Nuhić je 17. i 18. marta ove godine dobio prijeteće poruke putem Facebooka, a stravične poruke je ponovo dobio preksinoć, 29. jula, od iste osobe.

U prethodnim, ali i novim porukama, imamu su upućene prijetnje smrću, uvrede i psovke.

Tim povodom se jučer oglasio i potpredsjednik RS-a Ramiz Salikić, koji je naveo kako "ponavljanje prijetnji i uvreda efendiji Nuhiću od iste osobe pokazuje da MUP RS-a i nadležno tužilaštvo nisu ozbiljno shvatili ranije upućene prijetnje i nisu poduzeli adekvatne mjere".

- Očigledno je da se i dalje napadi i prijetnje Bošnjacima u ovom entitetu smatraju kao aktivnosti poremećenih osoba, te se ne procesuiraju sa potpunom ozbiljnošću i punim profesionalizmom - naveo je Salkić i dodao:

"Za nas svaka prijetnja predstavlja direktnu opasnost, imajući u vidu da su u ovom entitetu počinjeni teški zločini i genocid nad našim narodom. Vjerujemo, a to pokazuje ova i ranije prijetnje, kao i činjenica da zločinci nisu kažnjeni, te da se osuđeni zločinci veličaju od vlasti, da su recidivi zločina i zločinaca prisutni i vrlo mogući u današnjem društvu u ovom entitetu".

Podsjećamo, prijedorska policija u martu je nakon prijetnji identifikovala i ispitala Danela Rajkovića (37) iz Gacka zbog prijetnji imamu Nuhiću.

Rajković je u porukama koje je tada poslao imamu Nuhiću naveo da bi volio da "Vladimir Putin poludi i da počne da ubija muslimane kao što je Hitler ubijao Jevreje u Drugom svjetskom ratu", a također je poželio da "Putin počne bacati atomske bombe po svim većim gradovima sa muslimanskim većinskim stanovništvom".

U poruci koja je sa istog Facebook-profila poslata preksinoć, navedeno je, između ostalog, "nož je za baliju", te da su "ovdje u policiji sve četnici, sve bi vas klali kao što i treba". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.