open-navfaktor-logo
search
Svečano
Prijem u sjedištu NATO-a u Briselu povodom 17. godišnjice Oružanih snaga BiH
U povodu 17. godišnjice utemeljenja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Misija BiH pri Sjedištu NATO-a u Briselu upriličila je svečani prijem.
09.12.2022. u 14:00
get url
text

Uz ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, domaćini prijema bili su ambasador BiH pri Sjedištu NATO-a Mitar Kujunđić, šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO i vojni predstavnik BiH pri Evropskoj uniji brigadir Edin Fako te zamjenik šefa vojnog dijela Misije BiH pri NATO i vojni izaslanik BiH u Kraljevini Belgiji brigadir Darijo Pajić, sa saradnicima.

Svečanom prijemu prisustvovao je veliki broj dužnosnika iz Međunarodnog štaba NATO-a, Međunarodnog vojnog štaba NATO-a, ambasadora i vojnih predstavnika zemalja partnera, predstavnika Međunarodnog štaba EU-a, vojnih predstavnika pri EU, vojnih izaslanika akreditiranih u Kraljevini Belgiji, kao i osoblje Misije BiH pri EU.

U prigodnom obraćanju, brigadir Fako je istaknuo dostignuća OSBiH u protekom periodu, posebno istaknuvši aktivnosti na pomoći civilnim institucijama u trenucima elementarnih nepogoda te uspjeh Bataljonske grupe lake pješadije, koja je na ovogodišnjem završnom ocjenjivanju NEL-2, a koje su obavili ocjenjivači NATO-a i partnerskih zemalja, proglašena borbeno spremnom i dobila ocjenu "odličan". On je naglasio izvrsnu saradnju s NATO-om i partnerskim zeljama iz EU-a.

Obratio se i predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a (MC), admiral Rob Bauer, koji je u svom govoru pohvalio OSBiH kao stabilnog partnera, koji je opravdao tvrdnju da je reforma odbrane najusješnija reforma u BiH. Admiral je izrazio očekivanja za nastavak unapređenja odnosa s BiH i pridruženje Bosne i Hercegovine euroatlantskim integracijama.

Gosti prijema mogli su pogledati i promotivne filmove o Bosni i Hercegovini, uključujući i video o uspješnom ocjenjivanju NEL-2 na poligonu Manjača, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.