open-navfaktor-logo
search
Tvrdi da je prekršen zakon
Prijeti ovlastima predsjedavajućeg: Tegeltija traži od Podžića da stavi van snage odluku o odgađanju vježbe
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija uputio je danas pismo ministru odbrane BiH Sifetu Podžiću sa zahtjevom da stavi van snage Odluku o realizaciji mjera i aktivnosti na organizaciji vojne vježbe "Manjača 21". 
05.10.2021. u 13:47
get url
text

Tom odlukom odgođena je vojna vježba koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači od 9. do 16. oktobra ove godine.

Tegeltija je u pismu, između ostalog, istakao da razlozi za odgađanje realizacije vojne vježbe "Manjača 21" nemaju uporište, te naveo da će, ukoliko ministar Podžić ne postupi po istom, biti prinuđen da postupi u skladu sa ovlaštenjima predsjedavajućeg Vijeća ministara iz Zakona o Vijeću ministara BiH.

VEZANI TEKST - Dodik traži Podžićevu smjenu zbog "otkazivanja" vježbe na Manjači, on odgovara: Vježba je samo odgođena

 - Uvažavajući epidemiološku situaciju u Bosni i Hercegovini, poznato nam je da je u toku ove godine održano nekoliko vojnih vježbi i drugih aktivnosti OSBiH sa partnerskim zemljama i organizacijama na raznim lokacijama u BiH gdje su poštovane sve epidemiološke mjere propisane od nadležnih tijela u BiH. U pogledu finansijskih sredstava, poznato Vam je da je Vijeće ministara BiH usvojilo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, čime je omogućeno da OSBiH nesmetano funkcionišu i izvršavaju zakonom propisane i definisane zadatke iz svoje nadležnosti, kao i da Republika Srbija snosi sve troškove održavanja vojne vježbe za pripadnike Vojske Republike Srbije, izuzev troškova klase 1 – hrana - navodi Tegeltija u pismu.

Tegeltija je dodao da, imajući u vidu sve navedeno, smatra "da jednostrano donošenje ovakve odluke od ministra odbrane predstavlja kršenje Zakona o odbrani BiH, da je isto neopravdano i predstavlja nediplomatski potez prema Republici Srbiji".

 - Pozivam Vas da odmah stavite van snage predmetnu odluku i nastavite planirane aktivnosti na realizaciji bilateralne vojne vježbe "Manjača 21", te da me o tome obavijestite -  dodaje se u pismu. 

Tegeltija je o tom zahtjevu upoznao sve članove Predsjedništva BiH, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg VMBiH.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.