open-navfaktor-logo
search
Tromost vlasti
Prijevoznici sedam mjeseci čekaju hitnu reakciju Vijeća ministara zbog velikih problema na granici: Sada je i gore
Udruženje međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta Bosne i Hercegovine još je u aprilu uputilo apel Vijeću ministara Bosne i Hercegovine za hitno rješavanje velikih problema koje imaju na graničnim prijelazima sa Hrvatskom.
24.11.2022. u 07:58
get url
text

Koliko su prijevoznici važni državnoj vlasti pokazuje to što će se informacija o njihovim problemima tek danas naći na sjednici Vijeća ministara BiH, osim ako je ne skinu s dnevnog reda.

Cestovni prijevoznici tereta obratili su se Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine zbog dužeg čekanja kamiona, posebno ga Graničnom prijelazu Bosanska Gradiška.

I Odbor Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika ukazao je da je stanje na graničnim prijelazima nepodnošljivo, da su kilometarske kolone neprihvatljive, da je zadržavanje ogromnog broja vozača dan-noć na otvorenim cestama nehumano, kao i da se kolone formiraju i na autocesti gdje se vozači ne mogu kretati što im može ugroziti osnovne životne potrebe poput nedostatka vode i hrane.

VEZANI TEKST - Prevoznici u BiH planiraju obustaviti rad zbog goriva: Možda prekid dovoza hrane i lijekova zainteresuje nadležne

Prijevoznici su tada istakli kako su vozila pod teretom, a poseban problem zbog čekanja imaju hladnjače. Nadalje, problem je i što se narušava propis koji se odnosi na vrijeme koje vozač može provesti u vožnji pa ih može kazniti inspekcija.

- Svako zadržavanje otežava i usporava transport robe, prijevoznici propuštaju termin za istovar, a otvaraju se mogućnosti za dodatne troškove zbog kašnjena u realizaciji transportnog zadatka – između ostalog su istakli prijevoznici.

Ukazali su da ovo nije prihvatljivo ni za cjelokupnu privredu Bosne i Hercegovine.

Ono što je također problem je i to što je ograničeno vrijeme boravka vozača na području Evropske unije, čija je Hrvatska članica pa su čak izricani prekršajni nalazi i zabrane ulaska pojedinim vozačima zbog prekoračenja vremena boravka na teritoriji EU-a.

Apelovali su u aprilu da se Vijeće ministara i resorma ministarstva uključe i hitno djeluju ka nadležnim organima u BiH, ali i Hrvatskoj i Evropskoj uniji. Informaciju o ovim problemima Ministarstvo komunikacija i prometa BiH sačinilo je u maju.

- U međuvremenu je postalo još gore na graničnim prijelazima. Ne znam šta je problem. Ja mislim da je sporost rada hrvatskih organa – rekao nam je Jovo Cvijić, predsjednik Odbora Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika.

Komentirajući i to što je u aprilu tražena hitna reakcija, a tek se sutra o tome razgovara na Vijeću ministara BiH, Cvijić je kazao da vlast ne razmišlja o prijevoznicima koji čekaju po 12 sati da uđu u Hrvatsku.

- Ko će razmišljati o prijevoznicima u predizborno i izborno vrijeme. A to što uvozimo i izvozimo sve ovo što je oko nas, nikome ništa. Transport je žila kucavica cjelokupnog društva, a zapostavljen je da je to strašno. I onda se pitamo što nam odlaze prijevoznici – dodao je Cvijić.

U informaciji pripremljenoj za Vijeće ministara BiH, Ministarstvo komunikacija i prometa je predložilo zaključke da ministarstva sigurnosti, finansija i trezora, vanjskih poslova te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH s nadležnim organima Hrvatske poduzmu aktivnosti na smanjenju vremena čekanja na granicama, kao i da ministarstva sigurnosti i vanjskih poslova BiH s nadležnim organima EU-a poduzmu aktivnosti kako bi vozači bili izuzeti iz ograničenja boravka na teritoriji Evropske unije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.