open-navfaktor-logo
search
Propust
Prikazivanje filma "Heroji Halijarda" izazvao buru: Četnička drama Radoša Bajića usred Sarajeva
Prikazivanje srbijanskog filma "Heroji Halijarda" reditelja Radoša Bajića na Sarajevo Film Festivalu izazvao je buru i niz kritika u javnosti.
15.08.2023. u 21:40
get url
text
Heroji hilijarda
Heroji hilijarda

Novinar i voditelj na Al Jazeerai Balkans Adnan Rondić istakao je da je usred Sarajeva prikazan film koji je pročetnički.

- Sad će iz SFF -a da nam objašnjavaju da ne znamo šta je filmska umjetnost. Možda ne znamo. No, ono što sigurno znamo, jeste da je danas, usred Sarajeva, prikazan film - ljudi koji, eto, nisu Bošnjaci, a u čiji sud ne sumnjam, kažu da je pročetnički - redatelja Radoša Bajića. E taj Bajić, u zvijezde okiva zločinca, četničkog komandanta Dražu Mihajlovića, nazivajući ga "srpskim velikomučenikom". 

Svoje opskurne uratke u kojima veliča četništvo, naziva skidanjem "katarakte s očiju srpskog naroda". I ne, ja zaista ne mislim da je neko ko je odlučio da se ovaj film emitira na SFF-u, to uradio namjerno. Da podvali. Ne. Ovo je, skoro pa sigurno, diletantski, neznalački potez, potez nezainteresiranih filmskih "stručnjaka" - između ostalog ja naveo Rondić.

Reagirao je i Dragan Bursać.

- Hej Sarajevo Film Festival, jel’ istina ovo? Za one koji ne znaju "Heroji Halijarda" je četnička drama Radoša Bajića. Hoću da vjerujem kako je ovo neistina - napisao je BUrsać na svom Twitter nalogu.

Pokušali smo dobiti izjavu direktora SFF-a Jovana Marjanovića, kao i portparolke SFF-a Andrijane Copf, ali nam se nisu javili. 

Coppf je za Klix pak izjavila da su i oni zatečeni. Ovaj film je predstavljen na "CineLink Drama Showcase Telekoma Srbija" koji je u okviru programa SFF-a.

- Taj programski slot je bio predviđen za predstavljanje budućih filmova i serija ove kompanije. Sve dalje u vezi ovog slučaja ćemo rješavati s ovom kompanijom, jer je prikazan sadržaj koji nije bio dogovoren - dodala je ona. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.