open-navfaktor-logo
search
Pedijatrica upozorila
Prim. dr. Smlatić-Muhadžić: Postotak vakcinisane djece drastično pao, prijeti povratak starih bolesti
Postotak redovno vakcinisane djece na području Kantona Sarajevo drastično je pao.
21.10.2021. u 21:37
get url
text

Kazala nam je to prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, specijalista pedijatrije u JU Dom zdravlja KS, i naglasila da je taj postotak trenutno ispod 50 posto.

- Nekada je taj postotak bio oko 90 posto, za neke vakcine nešto niži oko 88, a za neke 92 posto. No, bili smo blizu standarda kojeg propisuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a to je 95 posto vakcinisanih. Trenutna situacija je jako loša, čemu je doprinijela i pandemija koronavirusa. To prijeti da nam se vrate bolesti koje su davno iskorijenjene sa ovih prostora, poput tuberkuloze, difterije, velikog kašlja, dječije paralize, krzamaka, rubeole, zaušnjaka – ističe Smlatić-Muhadžić.

Kaže kako je najmanji odziv za vakcinu MMR (vakcina protiv krzamaka, rubeole, zaušnjaka), a razlog je pogrešna teza da ona izaziva autizam što je, dodaje Smlatić-Muhaždić, potpuno netačno i naučno neutemeljeno.

- Nauka je dokazala da se nijedna vakcina ne može povezati sa autizmom. Na kraju krajeva, autizam je postojao i prije pronalaska vakcine - naglašava Smlatić-Muhadžić.

Kako bi se promijenilo stanje, konstantno se, kaže pedijatrica, revidiraju kartoni i pozivaju roditelji da dovode djecu na vakcinaciju.

- Naravno da ima roditelja koji žele vakcinisati svoju djecu i oni to redovno rade. No, često nam se desi, kada pozovemo, da nam kažu kako svoje dijete ne žele dovesti na vakcinu, a razlog su pogrešna predubjeđenja. Jedan takav slučaj imala sam i danas. Internet čini svoje, roditelji čitaju ono što pišu antivakserski lobiji i na osnovu toga, a ne zvanične medicine i rezultata studija relevatnih medicinskih instituta i WHO-a, donose konačnu odluku da dijete ne žele vakcinisati – navodi Smlatić-Muhadžić.

Prema njenim riječima, jedini način sprečavanja zaraznih bolesti, obolijevanja i širenja zaraze, upravo je vakcinacija.

- Vakcina je jedno od najvećih dostignuća 20. stoljeća u medicini. Zahvaljujući vakcini niz bolesti je gotovo iskorijenjen, a neke i potpuno. Cilj vakcinacije je spriječiti obolijevanje, komplikacije i smrtne ishode – kazala je Smlatić-Muhadžić i pozvala roditelje u KS, čija djeca nisu primila redovne vakcine, da to učine jer je vakcinacija jedina ispravna odluka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.