open-navfaktor-logo
search
Pulmolog upozorio
Prim. dr. Tokić: Postcovid postaje veliki zdravstveni problem, ambulanta u Općoj bolnici radi pogrešno
Postcovid postaje veliki zdravstveni problem među Bosancima i Hercegovcima, bez obzira da li su imali težu ili blažu kliničku sliku tokom infekcije, kaže prim. dr Mahir Tokić, specijalista pulmolog.
08.08.2022. u 21:23
get url
text

- Svakodnevno radim sa pacijentima i moram kazati da je veliki broj onih koji dolaze sa simptomima produženog covida. Kod svakog pacijenta je to individiualno, nekome se simptomi javljaju 20 dana ili mjesec nakon infekcije, a kod drugih od šest do osam mjeseci. Uglavnom se radi o osobama od 18-te godine života, pa naviše – navodi Tokić i dodaje kako mnogi i mjesecima nakon infekcije i to sa blažom kliničkom slikom, u krvi mogu nositi dijelove SARS CoV 2.

Prim. dr. Mahir Tokić

Oni koji pate od postcovida najčešće, dodaje Tokić, "osjećaju umor, iscrpljenost, otežano disanje, brzo zamaranje i pri najmanjoj fizičkoj aktivnosti, a javljaju se i suhi podražajni kašalj, neodređene glavobolje, grlobolja, bolovi u zglobovima i mišićima, pa čak i urinarni problemi, poput učestalog mokrenja i peckanja što, ističe, nije uobičajno za virusne infekcije".

- Sve je to jako neobično kada vam dođe pacijent sa takvim simptomima i pri tome vam kaže kako je prije nekoliko mjeseci prebolio COVID-19, ali da nije imao nikakvu posebnu kliničku sliku. No, njegovo trenutno stanje je zabrinjavajuće. Nažalost, u BiH se još uvijek ne posvećuje dovoljno pažnje postcovid sindromu. Doktrinarno je rečeno da bi svi oni koji su imali COVID-19 trebali nakon četiri do šest sedmica od infekcije raditi ispitivanje funkcije pluća, tzv. spirometriju kako bi se jasno dokazala ili isključila određena promjena u disajnim organima. No, moram kazati da se to kod nas rijetko radi - naglašava Tokić.

Zbog sve izraženijeg zdravstvenog problema, mnoge zemlje u Evropi, pa i u regiji, već odavno su otvorile postcovid ambulante koje su se ozbiljno uhvatile u koštac sa postcovidom. BiH kaska i u tom segmentu!

- U jednom trenutku rečeno je da Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" ima postcovid ambulantu. Međutim, pitanje je kako se tamo radi, a to otprilike izgleda na sljedeći način: nakon pregleda ljekar vam napiše hrpu uputnica za preglede kod specijalista. Dok pacijent to sve skupi, potrebno mu je otprilike pola godine. To je dakle, pogrešan način rada. Ako se radi o postcovid ambulanti, onda pacijent u njoj sve treba uraditi, jer Opća bolnica ima kapacitete za, primjera radi, internistički, ORL i pregled pulmologa, a ne da se građani šalju u druge zdravstvene ustanove. Koja je onda svrha te ambulante - upitao je Tokić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.