open-navfaktor-logo
search
Završne riječi
Primio 2.800 eura: Tužilaštvo KS traži da tužilac Idriz Begić bude adekvatno kažnjen
Tužilaštvo Kantona Sarajevo je u završnoj riječi na suđenju Idrizu Begiću, koji je prvostepenom presudom Općinskog suda osuđen na tri godine zatvora zbog primanja nagrade za trgovinu utjecajem, zatražilo adekvatnu kaznu, navodeći da su u potpunosti dokazali krivično djelo koje mu se stavlja na teret, dok je Odbrana zatražila novi termin za iznošenje završne riječi.
29.05.2023. u 17:19
get url
text

VEZANI TEKST - Tužilac Idriz Begić osuđen na tri godine zbog primanja 2.800 eura

Tužiteljica Nevena Cvrtak je na početku izlaganja istakla da Tužilaštvo Kantona Sarajevo u potpunosti ostaje kod završne riječi koju su iznijeli u prvostepenom postupku. Ona se osvrnula na nekoliko prigovora Odbrane tokom ponovljenog suđenja, prije svega na tezu odbrane da se radilo o "policijskoj klopci".

- Tužilaštvo ne može da se ne zapita da li takva teza, u okvirima kako je optuženi prezentira kao svoju odbranu, može uopće biti objektivna i realna kada se ima u vidu da je optuženom stavljeno na teret da je predmetno krivično djelo počinio u svojstvu kantonalnog tužioca – i to tužioca s dugogodišnjim iskustvom, koji je u potpunosti morao biti svjestan ne samo zakonskih, nego moralnih i ljudskih principa, koje je dužan poštivati na višem nivou nego običan čovjek - navela je tužiteljica Cvrtak.

Cvrtak je rekla da se ne smije zanemariti činjenica da je Idriz Begić 1. decembra 2016. godine primio 1.000 eura u obilježenim novčanicama, što je i sam priznao na zapisnik o ispitivanju osumnjičenog koji je pročitan na glavnom pretresu.

- Za tih 1.000 eura obilježenih novčanica, Idriz Begić nikada nije ponudio bilo kakvo objašnjenje gdje se nalazi. Nije ga ponudio jer je novac očigleno potrošio - navela je Cvrtak.

U drugom navratu, dodala je, optuženi je primio preostali iznos od 1.800 eura u obilježenim novčanicama, koje mu je predao Salkan Džakulić, koji je potom napustio njegovu kancelariju i zgradu Tužilaštva. Novac su u njegovoj kancelariji pronašli pripadnici SIPA-e (Državne agencije za istrage i zaštitu) nakon što su ga lišili slobode.

- U tom periodu je izostala bilo kakva reakcija optuženog Begića u smislu prijave Salkana Džakulića - istakla je tužiteljica.

Cvrtak je tokom iznošenja završne riječi Sudskom vijeću skrenula pažnju na presretnute razgovore Begića i Džakulića, koji su rezultat provedenih posebnih istražnih radnji. Podsjetila je da se iz tih razgovora vidi da Begić daje detaljne upute kako da "Mali" (Mevludin Hadžić, optuženi za šumsku krađu) izbjegne izricanje kazne zatvora, te kako "Mali treba da se izjasni na ročištu o izjašnjenju o krivici".

- Detaljnom ocjenom i analizom svih izvedenih dokaza vidjet ćete da se u konkretnom slučaju ne radi o bilo kakvoj klopci, nego da je vrlo jasno da je Idriz zahtijevao novac za korištenje svog službenog i uticajnog položaja prema tužiocima i sudijama. (…) Tužilaštvo smatra da je u cijelosti dokazalo da je optuženi Idriz Begić počinio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret, te predlažemo da ga Sud proglasi krivim i izrekne mu kaznu u skladu sa zakonom - istakla je Cvrtak.

Begića je Općinski sud u Sarajevu u decembru 2021. godine proglasio krivim jer je od sredine oktobra do 2. decembra 2016. godine od optuženog za šumsku krađu, Mevludina Hadžića, zahtijevao i primio novac preko posrednika Salkana Džakulića u iznosu od 2.800 eura, nakon što ga je preko posrednika uvjerio da mu prijeti kazna od dvije do tri godine zatvora.

Kantonalni sud u Sarajevu je 2020. ukinuo presudu kojom je tužilac Begić bio također osuđen na tri godine zatvora zbog primanja nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem i predmet vratio sarajevskom Općinskom sudu na ponovno suđenje.

Sabina Hota-Ćatović, braniteljica Idriza Begića, zatražila je poseban termin za iznošenje završne riječi Odbrane kako bi se mogla osvrnuti na završne riječi Tužilaštva. Ona je rekla da je tužiteljica "danas izvela osvrt na neke dokaze, dodatne neke teze" i da se sa svojim branjenikom mora osvrnuti to. Ona je najavila da će dio svoje odbrane iznijeti i optuženi Begić.

Odbrana će završne riječi iznijeti 9. juna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.