open-navfaktor-logo
search
Traže im radno iskustvo
Primljeni, pa otpuštani sa posla: Pet radiologa tužili JU Dom zdravlja KS, sumnjaju na malverzacije
Pet diplomiranih inžinjera medicinske radiologije, koje je JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo 23. decembra prošle godine primila u radni odnos, a potom ih za manje od mjesec otpustila, pred nadležnim sudom u Sarajevu pokrenuli su tužbu i krivičnu prijavu protiv ove zdravstvene ustanove zbog sumnje na zloupotrebu prava, položaja i drugih krivičnih djela.
24.03.2022. u 07:20
get url
text

Edin Kadić, jedan je od pet inžinjera medicinske radiologije, koji se prijavio na Konkurs za prijem u radni odnos pet inžinjera medicinske radiologije i pet specijalista pulmologije, objavljenog 25. oktobra prošle godine.

Izmjena Pravilnika o radu

Nakon provedene konkursne procedure, usmenog i pismenog ispita, Kadić je 30. decembra pismeno obaviješten da je kao uspješan kandidat primljen u radni odnos i raspoređen u Dom zdravlja Novi Grad u naselju Otoka.

No, samo 15-ak dana kasnije, tačnije 18. januara 2022, očekujući potpisivanje ugovora, novoprimljeni radiolozi preko Web stranice Službe za zapošljavanje KS saznaju da je poništen dio Javnog oglasa koji se odnosi na njih. Sutradan je isto to, na svojoj Web stranici, objavila i JU Dom zdravlja KS, dok je kandidatima na adrese stanovanja obavijest stigla 24. januara.

Edin Kadić

Kao razlog poništenja dijela Javnog oglasa, prema riječima Kadića, navedena je izmjena Pravilnika o radu, unutrašnje organizacije, sistematizacije radnih mjesta i plaćama radnika gdje se traži tri godine iskustva za poziciju inžinjera medicinske radiologije.

- Razumijem da se Pravilnik i kriteriji prilikom zapošljavanja mogu promijeniti, ali u našem slučaju to je učinjeno nakon što smo mi primljeni u radni odnos. Uredba na koju se u ovom slučaju poziva JU Dom zdravlja KS govori "da se Javni oglas može poništiti ako dođe do izmjene sistematizacije 15 dana od dana izmjene". Međutim, u ovom slučaju, poništen je samo dio oglasa. Također, oni su zloupotrijebili pravo jer nigdje decidno nije navedeno kada se ta sistematizacija može raditi, da li je moguće raditi i mijenjati Pravilnik nakon što su kandidati primljeni u radni odnos. To je i bio okidač da pokrenemo tužbu - navodi Kadić.

No, prije pokretanja tužbe pet inžinjera medicinske radiologije 9. februara putem emaila obratili su se, kako kažu, svima kojima su trebali, među kojima je i Abel Baltić, generalni direktor JU Dom zdravlja KS, "kojem su uputili molbu da se prestane sa malverzacijama".

- Obratili smo se i premijeru KS Edinu Forti i Harisu Vraniću, ministru zdravstva. Kako smo nas pet inžinjera djeca šehida, primio nas je Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja KS, kazavši "kako i on sumnja u ono što je napravljeno, te da će nas u našim nastojanjima da dođemo do pravde, podržati". O svemu smo upoznali i neke zastupnike u Skupštini KS, koji su brzo reagirali, poput Mahira Devića iz SDA i Vedrana Jakupovića iz NiP-a - govori Kadić.

Reagiralo je i Udruženje Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa 

Svih pet radiologa jednoglasni su u onome što traže, a to je, kako kažu "samo ono što im zakonom pripada - radno mjesto koje su pošteno zaslužili u regularnoj proceduri zapošljavanja koja je provedena".

- Ništa tuđe ne tražimo, želimo da nam vrate ukradena radna mjesta. Također, s obzirom da su na regularnom konkursu primljena šehidska i boračka djeca, mladi ljudi željni dokazivanja i posla, postavljamo pitanje - zbog čega su puna usta političara i zvaničnika te iste djece kada su samo potrebni izborni glasovi, a kada ih treba zaposliti, i to na regularnoj konkursnoj proceduri, nastaje problem i poniženje te iste djece - poručilo je svih pet inžinjera medicinske radiologije.

Haris Vranić

Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, potvrdio nam je da je dobio primjedbu inžinjera medicinske radiologije, ali da ju je proslijedio direktoru Baltiću.

- To je u nadležnosti JU Dom zdravlja KS, ja kao ministar nemam nikakve ingerencije prema konkursnim procedurama – rekao nam je kratko Vranić.

Generalni direktor JU Dom zdravlja KS pak kaže "kako se sve vrijeme u javnosti pogrešno predstavlja da je pet radiologa primljeno u radni odnos".

- Oni su od strane Komisije izabrani na listi uspješnih kandidata i ja sam tu listu potpisao. No, procedura dobijanja posla završava se sa potpisivanjem ugovora, a oni nikada nisu potpisali ugovor - ističe Baltić.

Kako dalje ističe prvi čovjek JU Dom zdravlja KS, tokom konkursne procedure pojavili su se problemi, te da im je kantonalna inspektorica za rad sugerisala da se stvari trebaju popraviti.

Abel Baltić

- Dobili smo puno žalbi, a jedna od njih je bila da je jedna od kandidatkinja, u trenutku kada se radio pisani ispit, bila u izolaciji zbog koronavirusa. Također, je bila primjedba da kandidatima u toku polaganja pisanog dijela ispita predsjednik Komisije nije dozvolilo da isprave odgovor. U međuvremenu, došla je i inspektorica rada koja je našla tehničku grešku u Konkursu u smislu da smo raspisali svih pet inžinjera radiologije na mjesto pulmologije, a trebalo je tri plus tri inžinjera za radiološku službu, a dva za pulmološku službu, čime automatski ulazimo u zakonski problem. Na osnovu toga, a s obzirom da se, nakon konsultacije sa Komisijom i Pravnom službom, našla zakonska mogućnost da se na legalan način poništi konkurs i ljudima da prilika da na ispravan način ponovo konkurišu, tako je i urađeno.

Nije nam bila namjera da bilo koga oštetimo, nego da se radi po zakonu, da se zaštiti ustanova i da se sve provede na ispravan način. Spreman sam da sve dokumente pokažem svima koji su zainteresovani, a i dva inspekcijska nadzora do sada pokazala su da nije bilo propusta materijalne prirode - kaže Baltić.

Osvrnuo se i na navode pet diplomiranih inžinjera medicinske radiologije koji su kazali "da je prije početka pismenog ispita, komisija jasno koncizno i vrlo decidno naglasila da nije moguće ispravljati odgovore te preporučila zaokruživanje odgovora običnom olovkom i kada postanemo sigurni u odgovor, isti zaokružimo hemijskom olovkom što je inače i praksa kod ispita u formi mcq pitanja".

- Došlo je nekoliko žalbi na taj dio u smislu da to sada nije navedeno Pravilnikom o radu komisije. Komisija i Upravno odbor su utvrđivali žalbe koje su odbili. Pretpostavljam da se radi o kandidatima koji nisu zadovoljili - kaže Baltić.

Uključen i Ured za borbu protiv korupcije

Cijeli slučaj prijavljen je i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS koji je i pokrenuo inspekcijski nadzor. No, inskepcija do sada nije utvrdila kršenja zakona, što nam je potvrdio i šef Ureda Erduan Kafedžić.

- Ured traži modalitete kako dalje postupati u ovoj prijavi. Uputili smo određene akte prema resornom ministarstvu, ali je važno istaći da postoje koruptivni rizici u propisima, a jedan od njih je diskreciono pravo direktora ili nosioca javne funkcije da može poništiti oglas u datom trenutku. Mi smo već inicirali izmjene i dopune Uredbe koja to tretira i gledat ćemo da se izbace obje te mogućnosti - prva, da se može poništiti javni oglas u svakom trenutku, a druga kada u slučaju smjene rukovodioca kod poslodavca on ima razlog i mogućnost da poništi oglas - kaže Kafedžić.

Erduan Kafedžić

Dodaje da Ured ne može utjecati niti smije preispitivati pravo direktora da poništi konkurs, naravno ukoliko se to, kako kaže, kreće u dozvoljenim vrijednostima.

- Pokušat ćemo uraditi ono što je u našoj moći, ali na pravo direktora, koje mu je dala Uredba, ne smijemo utjecati, niti možemo, osim da iniciramo izmjene i dopune Uredbe i tako sistemski pokušamo riješiti ovu stvar - kazao je Kafedžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.