open-navfaktor-logo
search
Kasarna Rajlovac
Primopredaja četiri američka helikoptera, prisustvovali Komšić i Džaferović: "OS su pravljene zbog mira, NATO je naš put"
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine u kasarni Oružanih snaga BiH "Rajlovac" organiziralo je svečanu primopredaju četiri američka helikoptera opće namjene Bell Huey II.
10.12.2021. u 12:42
get url
text

Primopredaja je počela intoniranjem himni Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, a jednim od helikoptera u Rajlovac su sletjeli ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson i ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

{$galerijaFotografija}

Na svečanost su stigli i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, koji se i obratio prisutnima te se zahvalio na podršci koju su Sjedinjene Američke Države dosad pružale Oružanim snagama BiH, ne samo u materijalnom već i u političkom smislu.

- Ovo je još jedan dokaz da ova zemlja i Oružane snage BiH imaju prijatelje u svijetu i to je dobro znati, pogotovo u ovom vremenu i na ovom prostoru. Druga stvar koju bih želio da poručim svim pripadnicima Oružanih snaga i javnosti Bosne i Hercegovine – nemoguće je pobjeći od trenutka koji živimo i treba znati, treba se podsjetiti i ponavljati s vremena na vrijeme zašto postoje Oružane snage BiH. Zvuči paradoksalno da vojsci govorite da je pravljena zbog mira, ali Oružane snage BiH jesu pravljene zbog mira - kazao je Željko Komšić.

Kazao je da Oružane snage po svojoj brojnosti i opremljenosti ne predstavljaju prijetnju nikome i nisu usmjerene ni prema kome.

- Taj dio agresivnosti koji je karakterističan za sve vojske svijeta nedostaje i, hvala Bogu da nedostaje u Oružanim snagama BiH jer, ponavljam, Oružane snage BiH su pravljene zbog mira. Dva razloga su suštinska, vrijedi podsjetiti i one koji su to zaboravili u BiH, a ovdje ima dosta ljudi koji su učestvovali u pravljenju Oružanih snaga. Prvi razlog – napraviti ne tako brojne, ali solidno opremljene Oružane snage koje će biti interoperabilne sa vojskama NATO-a. Zašto NATO, zato što je to naš izbor. Ne zato što to želimo i što smo toliko moćni da hodamo svijetom i ratujemo, već zato što želimo da se nađemo u društvu demokratski uređenih zemalja, što zemlje NATO-a jesu – rekao je, između ostalog, član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović istakao je da je ovaj zajednički projekat je još jedna potvrda konkretne, sadržajne, opsežne saradnje između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

- Realizacija isporuke helikoptera realizovana je kroz evropski program dokapitalizacije poticaja, te kroz FMS i FMF program podrške partnerskim državama u iznosu od 38,539.000 američkih dolara, od čega je bosanskohercegovačka strana izdvojila 4,365.905 američkih dolara. Modernizacija helikopterske flote predstavlja jedan od preduslova za nastavak efikasnog i sigurnog izvršavanja zadataka iz misije Oružanih snaga BiH. Novi helikopteri opremljeni su modernom opremom koja će doprinijeti unaprijeđenju postojećih i stvoriti uvjete za usvajanje novih operativnih sposobnosti, pogotovo u dijelu misijskih zadataka koji su vrlo jasno propisani i definisani Oružanim snagama BiH. Nakon ova dva helikoptera povećava se kapacitet brigade zračnih snaga s ciljem podrške i izvršavanja svih zakona o odbrani propisanih zadataka brigadi zračnih snaga. Važno je istaći da helikopteri Bell Huey II zadovoljavaju očekivanja i potrebe vida zrakoplovstva i protivzračne odbrane, koju treba da ispuni jedan višenamjenski helikopter – kazao je načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović.

0J4A8511.JPG
1 od 19
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.