open-navfaktor-logo
search
Butmir
Pripadnici EUFOR-a iz 20 zemalja na godišnjoj vježbi "Brzi odgovor 22" u BiH
EUFOR - ova godišnja vježba "Brzi odgovor 22" održava se u periodu od 17. oktobra do 22. novembra kada će se pripadnici EUFOR - a iz 20 zemalja okupiti kako bi demonstrirali sposobnost i odlučnost EUFOR - a da doprinese sigurnom i stabilnom okruženju za građane Bosne i Hercegovine.
17.10.2022. u 17:03
get url
text

- Kao i prethodnih godina, EUFOR će privremeno pojačati svoje prisustvo tako što će povećati broj vojnika, pojačati patroliranje i održati taktičke vježbe na odabranim urbanim i ruralnim lokacijama - rečeno je iz EUFOR-a.

EUFOR će tijesno sarađivati s Oružanim snagama BiH, lokalnim zajednicama i organima za provođenje zakona, koji će pružiti administrativnu i logističku podršku.

- Kao što je bio slučaj i sa ranijim vježbama, vježba "EUFOR Brzi odgovor 22" još jednom pokazuje predanost Evropske unije evropskoj budućnosti BiH i svih njenih građana - istaknuto je.

U nedjelju su predstavnici EUFOR - a, uključujući načelnika štaba brigadnog generala Somogyija, dočekali u luci Ploče u Hrvatskoj kolege iz italijanskog bataljona koji su doplovili iz Italije kako bi učestvovali u vježbi "EUFOR Brzi odgovor 2022".

Iz Italije je stiglo više od 250 vojnika s vojnim vozilima i opremom. Uskoro će stići i brod s drugom grupom vojnika i opreme iz Italije. Italijanski bataljon potom će u konvoju kopnenim putem krenuti za Sarajevo, do GK EUFOR-a u bazi Butmir.

VEZANI TEKST - EUFOR najavio veliku vojnu vježbu u BiH

Narednih sedmica svih dvadeset zemalja učesnica u EUFOR - u zajednički će provesti ovu vježbu u koordinaciji sa Oružanim snagama BiH, lokalnim zajednicama i agencijama za provođenje zakona, koji će pružati logističku i administrativnu podršku.

- Kao i prethodnih godina, ovim dodatnim trupama koje će učestvovati u taktičkim vježbama i patroliranju privremeno će se povećati brojno stanje EUFOR - a - istaknuto je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.