open-navfaktor-logo
search
Sramotan odnos
Pripadnici tri policijske agencije i službenici protestovali pred Vijećem ministara: Uputili zahtjeve, dali rokove
Članovi sindikata tri policijske agencije na nivou BiH te državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH održali su mirni protest nezadovoljni svojim položajem, te su ponovili nekoliko zahtjeva ka Vijeću ministara BiH. Dati su i rokovi, a svi su spremni i na generalni štrajk, o čemu će zajedno odlučivati.
17.03.2021. u 13:56
get url
text

Sindikati Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Granične policije BiH ukazali su na neravnopravan položaj policijskih službenika na državnom nivou u odnosu na kolege na nižim nivoima vlasti.

Oni, prije svega, traže donošenje zakona o policijskim službenicima do 1. maja.

- Potrebno je tim zakonom riješiti status policijskih službenika u smislu osiguranja od nesretnog slučaja. Pa mi jedini nismo osigurani. Dalje, policijski službenici nose oružje, a nemaju sistematske preglede. Također, policijski službenici koji imaju prebivalište u RS su diskriminisani u pogledu penzionisanja. Zbog načina obračuna imaju nižu penziju. Riječ je o oko 1.000 ljudi – rekao nam je Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata SIPA-e.

Dodao je da zahtijevaju i da bude donesen poseban zakon kojim će se tretirati plaće i naknade uposlenih u policijskim agencijama. Rok za ovo je 1. oktobar.

VEZANI TEKST - Zaposleni u institucijama BiH najavili protest, Tegeltija zakazao sastanak: Naše plaće do 760 KM, a zastupnicima i 6.000 KM

Traže i da u roku od sedam dana bude objavljen Pravilnik o uniformi, koji je donesen još 2017. godine, ali nikad još nije objavljen u Službenom listu. Jedan od zahtjeva je da se konačno pokrene socijalni dijalog, odnosno da Vijeće ministara formira radno tijelo koje će biti u funkciji Ekonomsko-socijalnog vijeća.

Ono što je zajednički zahtjev sindikata tri policijske agencije i Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH jeste vraćanje osnovice za obračun plata na 535 KM. Ona trenutno iznosi 475 KM. Vraćanje osnovice bi, kazali su sindikalci, značilo 30 do 90 KM više.

- Policajac je 2009. godine imao oko 120 KM veću platu nego sada. Osnovna plata policajca je 665 KM, koliko je i paušal parlamentarca, s tim da parlamentarac ima i platu od po 4.000-5.000 KM, benefite, dodatna primanja, a policajac sa dodatkom ima oko 900 KM. Godinama nam se nakupilo više – kazao je Kahrimanović.

Predstavnici ovih sindikata jučer su o svemu ovome održali sastanak sa Zoranom Tegeltijom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, na kojem pak ništa nije dogovoreno. Štaviše, na sastanku im je rečeno da osnovicu za plate ne mogu vratiti.

- Tegeltija je rekao da on nije nadležan za ovih pet stavki, zahtijeva, ali da može formirati komisiju. A stav sindikata je da kada nešto ne želiš da uradiš, formiraš komisiju. Ne mislimo odustati – naglasio je Kahrimanović.

{$galerijaFotografija}

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa BiH, rekao je da se već 13 godina osjećaju diskriminisano, i da je ključni problem što pripadnike policijskih agencija niko ne doživljava kako bi trebalo.

Ogorčen je na ponašanje vlasti, te ističe da se otvaraju diplomatska predstavništva, da je toliko „balahanja po svijetu“, toliko su velika primanja, a o policijskim službenicima ne vode računa.

VEZANI TEKST - Džaferović o budžetu BiH: Plaće vojnika i policajaca podići, a najviše plaće funkcionera smanjiti

- Očito da neko želi da ove državne institucije ne postoje. Plata graničnog policajca sa dodtakom iznosi 890 KM. Čuvaju istočnu granicu na ovakvom vremenu, gdje se mrznu, odvraćaju migrante po cijeli dan. U ovoj pandemiji, granični policajci su prvi obolili, prvi umirali, od države ništa nisu dobili, a prvo uzimaju od nas – dodao je Krvavac.

Haris Salan, predsjednik Sindikata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, rekao je da oni štite sve ličnosti, spremni su dati i život za njihovu sigurnost, a prema njima ti isti nemaju sluha. Stava je da se imaju gdje u budžetu napraviti uštede kako bi se platili policijski službenici.

Lejla Čopelj, predsjednica Sindikata državnih službenika i uposlenika u institucijama BiH, pitala je gdje je 40 miliona KM koji su prošle godine bili planirani za povećanje, odnosno vraćanje osnovice za plate.

IMG_20210317_124152.jpg
1 od 18
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.