open-navfaktor-logo
search
Šta piše u ugovoru
Priprema se izgradnja hotela Igman pod budnim okom Agencije za privatizaciju Sarajevo
Dok se priprema izgradnja novog hotela Igman na sarajevskoj olimpijskoj planini, koji će se morati srušiti i graditi novi objekat, Kantonalna agencija za privatizaciju Sarajevo po ugovoru nakon privatizacije ovog hotela pratit će sve korake koje preduzima firma The Place koja je kupila hotel.
08.10.2023. u 07:43
get url
text

VEZANI TEKST - Potpisan ugovor o prodaji hotela Igman firmi The Place

Prodavac ZOl'84 i Kantonalna agencija za privlačenje investicija i privatizaciju Sarajevo zadržali su pravo kontrole obaveza preuzetih od kupca i u rokovima utvrđenim ugovorom o kupoprodaji.

- U skladu sa ugovorom o kupoprodaji hotela Igman, kupac firma The Place je u obavezi da izvrši investiranje u ukupnom iznosu od 10.407.881 maraka, uključujući projektovanje, građevinske radove, opremanje hotela, nadzor i projekt menadžment, u roku od tri godine od dana uknjižbe kupca na predmetu kupoprodaje. Početak radova se očekuje po dobijanju sve potrebne dokumentacije i dozvola za građenje. Prema informacijama sa kojima raspolažemo, u toku su aktivnosti na usvajanju regulacionog plana za to područje, a ranije je završena izrada idejnog rješenja – kazali su nam u Kantonalnoj agenciji za privatizaciju Sarajevo.

U februaru 2022. godine ugovor o prodaji hotela Igman potpisan je između prodavca Jasmina Mehića, direktora KJP ZOI 84 Sarajevo, predstavnika kupca Emira Granova, direktora firme The Place, i Adnana Jašarevića, direktora Kantonalne agencije za privatizaciju Kantona Sarajevo. Nakon kupovine hotela Igman prva rata iznosila je 1,2 miliona maraka, a ostatak je isplaćen u decembru 2022. godine, tako da je hotel Igman prodat za 3 miliona i 905.000 maraka.

Kako se navodi u ugovoru, prilikom prodaje hotela Igman plan investicije podrazumijeva trogodišnje ulaganje u revitalizaciju hotela, a kompanija The Place je predložila program investiranja koji uključuje investiciju od 2.122.470 maraka u prvoj godini, u drugoj godini 3.281.000 maraka i pet miliona maraka u trećoj godini. Prema pravilima javnog poziva, ponuđač je pristao zadržati hotelsko-ugostiteljske i sportsko rekreativne djelatnosti hotela Igman.

Hotel Igman sa depadansima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u potpunosti je devastiran i njegova osnovana zidna struktura potpuno je neupotrebljiva u statičkom smislu.

- Prinuđeni smo da srušimo ono što je ostalo od hotela i izgradimo potpuno novi. Kako bismo hotelu Igman vratili stari sjaj, potrebno je izgraditi novi hotel koji će u potpunosti biti u skladu sa svjetskim standardima. Nakon potpisivanja ugovora o kupovini hotela Igman, pristupili smo izradi idejnog rješenja koje potpisuje renomirani arhitektonski Studio Zec Sarajevo – kazali su iz firme The Place.

Hotel Igman je projektovao arhitekta Ahmed Džuvić ranih 1980-ih godina. Izgrađen je na planini Igman za Zimske olimpijske igre održane u Sarajevu 1984. godine. Hotel je imao 162 sobe i površinu od 5.102 kvadratnih metara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.