open-navfaktor-logo
search
Rješenje na čekanju
Priprema se poskupljenje centralnog grijanja i o tome odlučuje u četvrtak Vlada KS
Nakon poskupljenja gasa 11 posto u januaru 2022. godine, Vladi Kantona Sarajevo iz Toplana je upućen proračun za više cijene centralnog grijanja u Sarajevu. Hoće li i koliko će poskupjeti grijanje i hoće li biti subvencija, u Toplanama nisu znali reći jer je to u nadležnosti kantonalne Vlade.
11.01.2022. u 20:47
get url
text

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Džindić, ministar komunalne privrede Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović te predstavnici Sarajevogasa i Energoinvesta razgovarali su jučer o problemima snabdijevanja gasom, cijenama i eventualnom subvencioniranju.

Ministar Džindić je potvrdio da su učesnici sastanka razgovarali o finalnoj cijeni naglašavajući da je u prošloj godini cijena gasa od Gazproma prema jedinom snabdjevaču u Federaciji porasla za 86 posto, ali je Vlada FBiH mnogo manje povećala cijenu prema ostalim snabdjevačima, uključujući Sarajevogas.

Podsjetio je da prošle godine nije došlo do povećanja cijene plina zajedničkim aktivnostima Vlade Federacije BiH i i Kantonalne vlade koji su podnijeli trošak, a ove godine će se ponašati prema fakturama koje šalje Gazprom.

Cijena je u prvom kvartalu porasla za 11 posto prema kompanijama koje se bave snabdijevanjem, kaže Džindić, ali je i potvrdio da Vlada FBiH nije u mogućnosti ove godine nastaviti neki vid subvencioniranja.

Ministar komunalne privrede Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović izrazio je žaljenje zbog činjenice da Vlada FBiH ne može ići sa subvencijama, ali je najavio da bi Vlada Kantona Sarajevo trebala zasjedati u četvrtak kada bi se trebalo utvrditi koliko će Kanton Sarajevo biti u mogućnosti da subvencionira cijenu gasa.

To znači da će ubrzo doći do povećanja cijena centralnog grijanja u Sarajevu, a koliko će biti to povećanje, ne znaju ni u Toplanama.

- Toplane Sarajevo poslale su Vladi Kantona Sarajevo proračune nakon poskupljenja gasa i za koliko bi trebalo poskupiti centralno grijanje. Prvi pu smo poslali proračun u novembru 2021. godine kada je poskupio gas i prije nekoliko dana kada je nastupilo novo poskupljenje. Hoće li i koliko će poskupjeti grijanjem ne znamo, ali su nam rekli da će u četvrtak biti sjednica Vlade KS, pa ćemo saznati šta će biti u vezi s poskupljenjem grijanja – kazali su nam u Toplanama.

Nakon prvog poskupljenja gasa u novembru 2021. godine Vlada KS je subencionirala potrošače u kategoriji domaćinstava i Toplane Sarajevo. Hoće li moći nastaviti sa subvencijama i nakon novog poskupljenja, još nije odlučeno.

Dok se vode rasprave o subvencijama i hoće li građani moći plaćati sve skuplji gas i centralno grijanje, evo podataka o najnovijim cijenama koje je utvrdio Sarajevogas.

Cijene gasa od 1. januara 2022. godine

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.