open-navfaktor-logo
search
Organizacioni odbor
Pripreme za 11. juli: Do sada 13 identificiranih žrtava genocida u Srebrenici
U Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica danas je održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula, 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.
09.03.2022. u 12:06
get url
text

Na sastanku je potvrđeno imenovanje rukovodstva Organizacionog odbora, te su imenovani predsjednici pododbora unutar Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica i ukop identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine.

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika općine Srebrenica, imenovan je za predsjednika Organizacionog odbora.

Damir Peštalić, Emir Suljagić i Šefket Hafizović su potpredsjednici Organizacionog odbora. Mirsad Bešić je odlukom potvrđen za generalnog sekretara, a Nermin Alivuković za sekretara Organizacionog odbora.

- Kada je u pitanju "Marš mira", imali smo nesretnu okolnost da je umro Zulfo Salihović koji je vodio prošle godine učesnike. Za predsjednika pododbora za "Marš mira" imenovan je Amir Kulaglić. Pred nama je dosta posla koji moramo uraditi. Iz godine u godinu sve je veći broj aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida. Mislim da smo krenuli na vrijeme - istakao je Fejzić.

Dodao je da očekuje da će 27. godišnjica genocida biti obilježena dostojanstveno kako to žrtve i zaslužuju.

Prema informacijama iz Instituta za nestale osobe BiH, trenutno je spremno 13 identifikovanih žrtava genocida.

- U narednom periodu će biti izvršena identifikacija 10 osoba koje su pronađene na području Kalinovika. Očekujemo i identifikaciju nekoliko žrtava naredne sedmice - rekao je Mujo Hadžiomerović, iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Na sastanku se razgovaralo i o dosadašnjim aktivnostima na pripremi obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima SZ UN-a Srebrenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.