open-navfaktor-logo
search
Novi problem
Pripreme za izgradnju Prve transverzale: Mujo Porobić odbio zamjenski stan koji mu je dodijelila Općina Centar
Imajući u vidu prvorazredan značaj realizacije projekta izgradnje Prve transverzale, Općina Centar i Zavod za izgradnju KS su uspješno riješili imovinsko-pravna pitanja i zamjenske stanove za najveći broj korisnika stanova koji se nalaze na planiranoj trasi ove saobraćajnice – dionica od Kranjčevićeva do ulice Braće Begić. 
26.08.2020. u 12:07
get url
text

U tom smislu je Općina Centar iznašla kvalitetno rješenje, odnosno zamjenski stan i za Muju Porobića, korisnika stana u prizemlju u ulici Halida Kajtaza broj 40, a koji prema uvidu općinskog inspektora za stambene poslove nije adekvatan za stanovanje.

Mujo Porobić nije prihvatio ponuđene zamjenske stanove na šest lokacija, a Općina je na kraju iznašla kvalitetno rješenje te je na prijedlog općinskog načelnika Općinsko vijeće Centar na sjednici održanoj 29. jula 2020. godine donijelo Odluku o dodjeli stana na privremeno korištenje u trajanju od pet godina sa mogućnošću produženja na isti period Muji Porobiću u ulici Đoke Mazalića broj 1/IV u Sarajevo na Marijin Dvoru površine 47 metara kvadratnih, koji je u najboljem građevinskom stanju, a pored ostalog, do stana vodi i lift koji je u funkciji.

Dana 13. augusta 2020. godine zakonskom zastupniku imenovanog dostavljena je Odluka Općinskog vijeća o dodjeli stana, te je pozvan da se u saradnji sa nadležnom općinskom službom dogovore zajedničke aktivnosti koje se odnose na napuštanje i iseljenje iz stana u ulici Halida Kajtaza broj 40 te preseljenje u dodijeljeni stan u ulici Đoke Mazalića broj 1/IV, navodi se u saopćenju Općine Centar.

Nakon što je Porobiću uručena Odluka Općinskog vijeća, a budući da se u pisanoj formi imenovani nije očitovao, u ponedjeljak, 24. augusta nadležni službenik je obavio razgovor sa advokatom imenovanog,  koji ga je obavijestio da njegov klijent ne prihvata ponuđeno stambeno rješenje te da će kod nadležnog suda podnijeti tužbu za sticanje stanarskog prava na stanu koji trenutno koristi u ulici Halida Kajtaza broj 40. 

Imajući u vidu da je Općina iskoristila sve mogućnosti da na pravno utemeljen, kvalitetan i socijalno prihvatljiv način razriješi stambeni problem Porobića, te da imenovani Porobić nije prihvatio Odluku Općinskog vijeća o dodjeli stana, Općina Centar će, imajući u vidu poseban značaj projekta Prve transverzale, nakon pismenog očitovanja stranke pokrenuti drugi zakonom utvrđen postupak kako bi se uz pravično rješenje za Muju Porobića uklonio stambeni objekat na trasi Prve transverzale u ulici Halida Kajtaza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.