open-navfaktor-logo
search
Zbog migrantske krize
Pripremljen sporazum o readmisiji s Palestinom tri godine od zaduženja Predsjedništva BiH da se ubrza
Tri godine nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zadužilo Vijeće ministara BiH da ubrzaju pripreme za njegovo zaključivanje, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine pripremilo je nacrt sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Palestine.
03.11.2023. u 08:25
get url
text

Kako je navedeno, Predsjedništvo BiH je na sjednici održanoj 28. augusta 2020. razmatralo aktuelnu situaciju, a u vezi sa migrantskom krizom u BiH, te je zadužilo Vijeće ministara BiH da se ubrzaju pripreme za zaključivanje sporazuma o readmisiji, pogotovo sa državama iz kojih dolaze migranti.

Dvije godine kasnije, 14. juna 2022. održan je sastanak zamjenika ministra unutrašnjih poslova Države Palestine i direktora Službe za poslove sa strancima na kojem je "utvrđena spremnost za pokretanjem procedure za potpisivanjem sporazuma o readmisiji između Države Palestine i BiH".

Nacrt sporazuma je pripremljen i u srijedu upućen prvo na konsultacije, a potom ide Vijeću ministara BiH. 

Prema sporazumu, između ostalog, svaka ugovorna strana će ponovo prihvatiti, po zahtjevu druge ugovorne strane, bez posebnih formalnosti, osobu koja ne ispunjava ili više ne ispunjava pravne uvjete koji su na snazi vezano za njen / njegov boravak na teritoriji države podnosioca zahtjeva, pod uvjetom da se dokaže, ili da postoje čvrsti razlozi za pretpostavljanje da je ta osoba državljanin države koja prima zahtjev. Primalac zahtjeva će također prihvatiti djecu te osobe i supružnike.

Predviđeni su i rokovi za odgovore o zahtjevima, zatim da svaki negativan odgovor mora biti potkrijepljen, a ako ne bude odgovoreno u roku, smatrat će se da je odgovor pozitivan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.