open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo sigurnosti
Pripremljena nova bh. strategija za borbu protiv organiziranog kriminala, evo šta u njoj piše
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine pripremilo je prijedlog nove trogodišnje Strategije za borbu protiv organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini za period od 2023. do 2026. godine, nakon što je prethodna bila za period 2017-2020. godina.
23.10.2022. u 07:36
get url
text

Kako je istaknuto, ovaj strateški dokument opisuje novi i transformativni pristup Bosne i Hercegovine u prevenciji i borbi protiv organiziranog kriminala, te održava i političku volju u borbi protiv organiziranog kriminala kao jednog od ključnih prioriteta.

U ovom strateškom dokumentu koji ima 13 stranica, procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini djeluje više organizovanih kriminalnih grupa (OKG) koje su regionalno povezane sa istim takvim grupama u zemljama u okruženju i šire, a najviše sa grupama iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova.

VEZANI TEKST - Korupcija će ostati prisutna u BiH u istom ili većem obimu, a trgovina drogom i ljudima nastavit će rasti

- Osnovni metod njihovog djelovanja je ulaganje velikih suma nelegalno stečenog novca u legalne tokove, tzv. "pranje novca". U ostvarivanju svojih ciljeva, koriste sve raspoložive metode uključujući korupciju, zloupotrebu medija, upotrebu nasilja i slično – navodi se.

Od ukupnog broja dokumentovanih kriminalnih grupa u BiH u periodu od 2018. do 2020. godine njih više od 90 posto je uključeno u nezakonitu trgovinu drogom, privredni kriminal, krijumčarenje ljudi i imovinski kriminal.

- Analizom prikupljenih podataka prilikom izrade dokumenta Procjena prijetnje od organiziranog kriminala u BiH 2021, utvrđeno je da veći broj organizovanih kriminalnih grupa svoje aktivnosti realizira samo na području Bosne i Hercegovine. S druge strane, na prostoru Bosne i Hercegovine djeluju i OKG sa šireg područja Balkana i šire – dodaje se u prijedlogu strategije.

Strategija navodi i četiri ključna cilja i mjere koje se planiraju poduzeti kako bi ti ciljevi bili realizirani.

Prvi cilj je preveniranje organiziranog kriminala, a mjere koje se planiraju poduzeti su kontinuirano utvrđivanje i praćenje novih trendova regrutiranja u organizirane kriminalne grupe kao i novih načina izvršenja krivičnih djela, kao i podizanje svijesti građana, posebno mladih.

Za otkrivanje i krivično gonjenje organiziranih kriminalnih grupa jedna od mjera je unapređenje kapaciteta institucija.

Mjere za realizaciju cilja zaštitite društva i ekonomije od organiziranog kriminala su pružanje zaštite i podrške oštećenim i žrtvama, zatim zaštita svjedoka, istraživačkih novinara i uzbunjivača od odmazde, oduzimanje imovine koja proizilazi iz krivičnih djela, ali i zaštita osnovnih ljudskih prava i sloboda osumnjičenih, optuženih kao i osuđenih lica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.