open-navfaktor-logo
search
Zavod PIO
Pripremljene izmjene Zakona o PIO-u, demobilisani borci najviše dobijaju
Borcima je dupliran ratni staž, pa primjera radi, onaj ko je proveo tri godine u odbrani zemlje, imat će šest godina posebnog staža, odnosno, šest bodova kod penzionisanja, govori Zijad Krnjić
14.06.2019. u 07:20
get url
text
Protest boraca
Protest boraca

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje i Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH sačinili su najnovije izmjene Zakona o PIO-u.  Sa izmjenama će demobilisan borci, pored ranije utvrđenog dupliranja ratnog staža, za svaku godinu provedenu u vojsci umjesto dosadašnjih pola boda, dobiti bod. Izmjene su prema riječima Zijada Krnjića, direktora Zavoda PIO, upućene Vladi FBiH.

- Zajedno sa Federalnim ministarstvom rada smo usaglasili izmjene Zakona o PIO-u u nekim segmentima. Uglavnom, bit će uklonjena ta nepravda prema borcima, pa će svaka godina ratnog staža nositi ubuduće po jedan bod, a ne kao do sada, pola boda. Kao što je poznato, borcima je dupliran ratni staž, pa primjera radi, onaj ko je proveo tri godine u odbrani zemlje, imat će šest godina posebnog staža, odnosno, šest bodova kod penzionisanja. Zasigurno da će biti onih kojima će to bodovanje povećati prosjek za penziju - govori nam Krnjić.

Po novom Zakonu o PIO-u penzioneri nemaju pravo i da rade i da primaju penziju. Krnjić objašnjava da se tu još ništa nije promijenilo jer se čeka presuda Ustavnog suda FBiH.

- Potpredsjednik Federacije Milan Dunović je pokrenuo prije izvjesnog vremena zahtjev za ocjenu ustavnosti jer smatra kako nije uredu da penzioneri gube pravo na penziju, ako se nakon penzionisanja zaposle. Sada čekamo šta će reći Ustavni sud FBiH - rekao nam je Krnjić.

Iako je ranije bilo najava da bi se četiri posto, koliko se za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju, prije 65. godine, umanjuje iznos penzije, moglo primijeniti na manji procenat, Krnjić kaže da taj postotak ostaje.

- Bit reforme i jeste odlazak u penziju po ispunjenju uvjeta. Ako neko ode u penziju prije napunjenih 65 godina života, za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju broj bodova će se umanjivati za četiri posto, odnosno za 0,33 posto za svaki mjesec ranijeg odlaska u penziju. Uglavnom, izmjene Zakona o PIO-u su sačinjene i sada su na Vladi FBiH, vidjet ćemo kako će se izjasniti, odnosno, Parlament FBiH - rekao nam je Krnjić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.