open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Pristup putem interneta: Vlada TK izdvojila 10 miliona KM za zdravstveno-informacioni sistem
Vlada Tuzlanskog kantona donijela je zaključak kojim izdvaja 10 miliona KM za razvoj cjelokupnog integrisanog zdravstveno-informacionog sistema na području TK, saopćeno je iz Vlade TK. Cjelokupan projekat bi trebao biti okončan do kraja 2021. godine, ali krajnji rok ovisi od dužine postupaka javnih nabavki.
21.05.2020. u 15:01
get url
text

- Nakon implementacije integrisanog zdravstveno-informacionog sistema, očekuje se da svaki pacijent može da provjeri svoj status osiguranja u Zavodu zdravstvenog osiguranja TK, da provjeri kada je naručen kod specijaliste, kao i da vidi sve svoje podatke o pregledima putem interneta. Apoteke bi imale dozvoljeni set podataka koje mogu vidjeti o pacijentima, ali bi se svaki izdati lijek mogao evidentirati u Zavodu, kao i pratiti efikasnost tretmana u zdravstvenim ustanovama - navodi se u saopćenju Vlade TK.

Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada TK prihvatila je informaciju o zdravstveno-informacionom sistemu na području TK, u kojoj se navodi da se informatizacija zdravstvenog sistema nalazi se na samom početku.

Vlada je danas imenovala Zavod zdravstvenog osiguranja TK za nosioca aktivnosti u nastavku procesa uspostave i razvoja integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, a koji će sve aktivnosti sprovoditi u saradnji i uz suglasnost Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona. Strateško upravljanje nad provođenjem aktivnosti vršit će Vlada Tuzlanskog kantona koju će Zavod, preko resornog ministarstva godišnje izvještavati.

Kako bi se uspostavio i dalje razvio integrisani zdravstveni informacioni sistem nalaže se UKC-u Tuzla, Domu zdravlja Tuzla, Domu zdravlja Gračanica, Domu zdravlja Živinice i ostalim javnim zdravstvenim ustanovama koje su u vlasništvu aplikacija koje se mogu integrisati u sistem, da u vlasništvo Zavoda prenesu softverske aplikacije i servere u što kraćem roku. Prijenosom vlasništva, Zavod će preuzeti obavezu održavanja integrisanog informacionog sistema.

U skladu s navedenim Vlada je danas prihvatila se izmjene Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za 2020. godinu sa Operativnim programom zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja za 2020. godinu i uputila ih Skupštini TK na postupanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.