open-navfaktor-logo
search
Rekonstrukcija tunela Crnaja
Privrednici skeptični: Ostali smo bez podrške; načelnik Jablanice: Vlada FBiH je samu sebe slagala
Radovi na rekonstrukciji tunela Crnaja, na magistralnom putu M-17 između Konjica i Jablanice, počeli su danas, javlja Anadolu Agency (AA).
08.02.2021. u 13:50
get url
text

S obzirom na to da se obavljaju pripremne radnje ispred tunela, gužvi, zastoja i čekanja nije bilo.

Predstavnik izvođača radova Irhad Omerović HP Investing rekao je da bez obzira na loše prognoze, tokom radova ne bi trebalo dolaziti do velikih problema u saobraćanju, kao i da će svi radnici koji su angažovani na rekonstrukciji davati sve od sebe da i putnici budu zadovoljni.

VEZANI TEKST - Tunel Crnaja: Radovi počinju kada su trebali biti završeni, Jablaničani najavljuju blokadu

Od jutros se na ovom dijelu ceste saobraća po novom, naizmjeničnom režimu. Kroz tunel se vozi jednom trakom, uz upotrebu svjetlosne signalizacije. Maksimalno zadržavanje bit će ograničeno na 15 minuta. S ciljem ubrzanja, radovi će se izvoditi 24 sata u kontinuitetu, s tim da su potpune obustave predviđene u intervalu 23 do 5 sati ujutro, s izuzetkom kola Hitne pomoći i policijskih vozila.

Tunel Crnaja nalazi se na jednoj od najprometnijih saobraćajnica u Bosni i Hercegovini pa su, nakon što su najavljeni radovi, privrednici iz Jablanice i Konjica protestovali jer im, kako tvrde, nije osiguran alternativni pravac, a što bi značajno moglo ugroziti dalje poslovanje. Mještani Jablanice također su nezadovoljni što će im najvjerojatnije uskoro biti otežan odlazak na posao u Konjic ili Mostar pa čak i kretanje unutar općine. Najglasniji u nezadovoljstvu su ipak lokalni špediteri.

Jusuf Džafić, vlasnik kompanije Voćepromet, rekao je da su za ovaj problem osim građana dosad jedini interes pokazali mediji, kao i da su zakazali država i javne institucije.

- Oni se trebaju baviti ovim problemom, a ne ja. Mi nismo imali ni sekundu podrške onih od kojih nam treba. Uz sve su produžili za četiri mjeseca i rad na drugom tunelu prema Banjoj Luci. Za utjehu su nam rekli da neće dozvoliti da se zaustavljaju šleperi. To je tako nepošteno - rekao je Džafić.

VEZANI TEKST - Tunel Crnaja bio blokiran 15 minuta: Stvorila se kolona duga više od tri kilometra

Razočaran odnosom viših nivoa vlasti je i načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović.

- Postavljam pitanje Vladi Federacije šta je s njihovim odlukama da će se napraviti alternativni pravac pa tek onda krenuti s obnovom tunela. Razgovarali smo još od početka decembra, posljednji put prošlog ponedjeljka kada su sastanku prisustvovali i ljudi iz Cesta FBiH, koji su prezentovali projekat i pokazali nam na koji način će se izvoditi raditi na Crnaji. Ono što je pogubno jest da je po ko zna koji put Vlada Federacije BiH sama sebe slagala - izjavio je Šabanović.

U periodu između 1. juna i 30. septembra ove godine planirano je da se radovi zbog ljetne sezone na Jadranu obustave te da se saobraćaj odvija u obje trake, bez ograničenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.