open-navfaktor-logo
search
Može tako cijelu godinu
Privremeno finansiranje institucija BiH: Zabrana novih projekata, ali su plaće, naknade, putovanja funkcionera neupitni
Od aprila do kraja juna imaju na raspolaganju nešto više od 328,8 miliona KM.
AUTOR: M. R. S.
29.05.2024. u 12:29
get url
text
Zgrada Parlamenta BiH
Zgrada Parlamenta BiH
FOTO: PSBiH
Institucije Bosne i Hercegovine do daljnjeg su na privremenom finansiranju s obzirom na to da ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić još nije uputio tekst budžeta institucija BiH za ovu godinu ka Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.
Neizvjesno je kada će to uraditi.
Odluke o privremenom finansiranju ministar donosi na tromjesečnom osnovu. Trenutna odluka odnosi se na period od aprila do kraja juna i u ovom periodu institucije BiH imaju na raspolaganju nešto više od 328,8 miliona KM.
Privremeno finansiranje znači da institucije BiH mogu za tri mjeseca potrošiti četvrtinu prošlogodišnjeg budžeta.
To znači da su, između ostalog, funkcionerima odgovornim za ovakvo stanje neupitne plaće, sve naknade, uključujući regres za godišnji odmor, službena putovanja u iznosu koji su imali prošle godine, reprezentacija... Štaviše, nakon plaćanja servsiranja programiranog duga, plaće naknade su prioritet u isplatama.
S druge strane, kada je na snazi privremeno finansiranje nije moguće počinjati nove projekte, poput infrastrukturnih, niti reforme. Budžet institucija BiH za ovu godinu, uz reforme, je potreban i da bi Bosna i Hercegovina pristupila sredstvima Evropske unije.
Prije nekoliko dana Amidžić se na 30-minutnoj press konferenciji tek u nekoliko rečenica dotakao budžeta za ovu godinu.
- Veliki broj insitucija BiH je besmislen. I da se ne usvoji budžet, niko od nas ovdje neće osjetiti nešto na svom kvalitetu života – između ostalog je poručio Amidžić.
Stoga ne bi čudilo da cijela godina prođe na privremenom finansiranju, što, nažalost, ne bi bio prvi put.
Po Zakonu o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, Ministartsvo finansija i trezora BiH trebalo je najkasnije do 1. oktobra prošle godine dostaviti Vijeću ministara BiH tekst budžeta. Nakon toga teku rokovi za usvajanje na Vijeće ministara BiH, Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Budžet je po zakonu morao biti usvojen do kraja prošle godine. No sankcije za kršenje ovog dijela zakona nisu predviđene.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.