open-navfaktor-logo
search
Okružni sud
Priznali krivicu: Optuženi u slučaju "Elektroprenos" se odrekli suđenja
Trojica optuženih u predmetu "Elektroprenos BiH" su, na današnjem ročištu u Okružnom sudu Banja Luka, izmijenili ranije datu izjavu pred sudijom za prethodno saslušanje kojom su negirali krivicu, te sada priznali krivicu i izrazili kajanje. Time su se odrekli prava na suđenje i presuda će im biti izrečena u ponedjeljak.
23.03.2023. u 16:11
get url
text

VEZANI TEKST - Male kazne: Sud odbacio sporazume optuženima da su tražili pare za posao u Elektroprenosu

U predmetu "Elektroprenos BiH" optuženi su bivši izvršni direktor za kadrovske poslove i član Uprave "Elektroprenosa BiH" Vinko Đuragić (67), zaposlenik Gradske uprave Banja Luka Želimir Rokvić (51) i nekadašnji elektromonter u "Elektroprenosu" Dalibor Simić (42). Terete se da su od Saše R. iz Doboja zahtijevali 15.000 KM kako bi mu omogućili da se zaposli kao monter u "Elektroprenosu BiH".

Današnje priznanje krivice uslijedilo je nakon što je postupajući sudija Blagoje Dragosavljević ranije u dva navrata odbacio sporazume koje su optuženi sklopili sa tužilaštvom, zbog niskih kazni koje su bile predviđene.

Prvim sporazumima koje su ranije sklopili sa Republičkim javnim tužilaštvom bile su predložene kazne - Đuragiću na deset mjeseci zatvora, Rokviću na devet mjeseci i Simiću na osam mjeseci zatvora, a drugim sporazumom, koji je sud takođe odbacio, bilo je predloženo da im se izrekne po godinu dana zatvora te novčane kazne.

U oba slučaja sudija Dragosavljević je ocijenio da se predloženim kaznama ne može se ostvariti svrha kažnjavanja.

U Okružnom sudu Banja Luka danas su iznesene završne riječi u ovom predmetu. Tužilac Sanja Tadić–Stojisavljević je zatražila kažnjavanje u skladu sa zakonom, a odbrana da se optuženima izreknu blaže kazne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.