open-navfaktor-logo
search
Napadi na IZ
Prljača o Dodikovim izjavama: BiH je naša zajednička kuća i želimo da svi budemo ravnopravni
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini (IZBiH) je najbrojnija vjerska zajednica u našoj zemlji, kao što i Bošnjaci predstavljaju natpolovičnu većinu njenog stanovništva. 
26.10.2021. u 16:09
get url
text

Ipak, niti smo, niti želimo biti favorizirani u odnosu na druge, želimo da svi budu ravnopravni i da se osjećaju kao kod svoje kuće jer Bosna i Hercegovina jest naša zajednička kuća, kaže u razgovoru za Faktor Mustafa efendija Prljača, savjetnik reisu-l-uleme Huseina efendije Kavazovića. 

Od Prljače smo tražili da prokomentira sve češće napade člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na Bošnjake i na Islamske zajednicu u BiH.

- Činjenica da je država Bosna i Hercegovina s Katoličkom i Pravoslavnom crkvom još poodavno, 2007, odnosno 2009. godine potpisala ugovor govori u prilog tome. To što član Predsjedništva BiH Milorad Dodik govori to što govori i na način na koji to govori, nije novina. Svima je poznato da on svoju politiku gradi na izazivanju mržnje, konflikta i netrpeljivosti među različitim etničkim skupinama u našoj zemlji i mi nemamo namjeru polemizirati s njim ili reagirati na njegove izjave, budući da mu nije ni stalo do istine, niti da teži istini – kazao je Prljača.

Istakao je kako će se oglasiti samo kada procijene da je to nužno.

- Ono, pak, na čemu ćemo insistirati jest da Islamska zajednica ostvari ravnopravan status s drugim vjerskim zajednicama u našoj zemlji po pitanju ugovora s državom Bosnom i Hercegovinom, što nam je za sada uskraćeno, premda se BiH obavezala na to. Paradoksalno je da se većinskoj zajednici uskraćuje ono što je drugima dato bez opiranja i uvjetovanja – zaključuje Orljača.

Podsjećamo, Dodik u posljednje vrijeme sve je glasniji u napadima na Bošnjake, sve češće ih naziva isključivo muslimanima, a problematizira potpisivanje ugovora države sa Islamskom zajednicom u BiH kazavši, između ostalog, kako Željko Komšić i Šefik Džaferović ugovorom sa IZBiH favorizuju muslimane, a katolike i pravoslavce smatraju strancima.

Vrijeđao je također Bošnjake kazavši da je to podanički narod, a ne državotvorni, te je u medijskim istupima kazao kako su "muslimani konvertovali u svoju vjeru u nekom vremenu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.